Vláda Andreje Babiše chce prosadit, aby lidé do 36 let dostali výhodnější půjčky na bydlení, než jsou hypoteční úvěry. Na nákup nebo stavbu domu by si tak mohly mladé rodiny půjčit až 2 miliony korun. Rozhodnout by o tom měla vláda už v červnu.

Návrh připravilo ministerstvo pro místní rozvoj.. Ve zbytku letošního roku chce lidem prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení rozpůjčovat 650 milionů korun, v dalších letech zhruba miliardu.

Na nákup nebo stavbu domu by si takto mohli lidé půjčit až dva miliony korun, na byt 1,2 milionu. Podle ministryně pro místní rozvoj v demisi Kláry Dostálové úrok těchto státních půjček může začínat už od jednoho procenta ročně s fixací na pět let. Podle poslední, dubnové statistiky Fincentrum Hypoindexu byla průměrná sazba hypoték v bankách 2,51 procenta.

Problém se schvalováním ve vládě Dostálová nečeká.

Jde o změnu, která začne platit po schválení kabinetem − nebude se tedy protahovat hlasováním ve sněmovně.

Státní půjčky na bydlení už existují, ale mladí je především kvůli levným hypotékám v minulých letech téměř nevyužívali. Úrok byl skoro stejný jako u hypoték, ale lidé si mohli půjčit nejvýš 600 tisíc korun a také maximálně na polovinu ceny domu či bytu.

Pro dokreslení: státní úvěr loni využilo jen 31 lidí, předloni pouhých 17 lidí. Rozpůjčovaná suma nedosáhla ani 30 milionů korun.

Nově mají být státní půjčky až do 80 procent hodnoty nemovitosti. Jenže vzhledem ke zmíněným stropům dva miliony na dům a 1,2 milionu na byt to však nebude ve větších městech stačit. (jaz)