Francie zpřísnila imigrační zákon. Migranti žijící nelegálně ve Francii mohou být nově zadržování 90 dnů, což je dvojnásobek původní doby. Zkrátí se také lhůta pro podání žádostí o azyl a za nelegální překročení francouzských hranic bude hrozit až rok vězení.

Zákon podle vládní centristické strany prezidenta Emmanuela Macrona urychlí proces žádostí o azyl. Opozice a organizace hájící lidská práva ale tvrdí, že opatření zachází příliš daleko. Pro zákon hlasovalo 228 poslanců, proti němu 139 zákonodárců a 24 dalších se hlasování zdrželo. Návrh nyní poputuje do Senátu, který se jím bude zabývat v květnu.

Jean-Michel Clément, člen Macronovy strany Republika v pohybu (REM), hlasoval proti návrhu zákona a 14 dalších členů téhož politického uskupení se hlasování zdrželo.

„Nejsem si jist, zda světu (tímto zákonem) vysíláme zprávu, za níž se Francie vždy stavěla,“ uvedl Clément po hlasování.

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) uvedla, že zkrácení lhůty pro podání žádosti o azyl může mít negativní dopad na „ty nejzranitelnější z žadatelů o azyl, protože u právě těch nejvíce hrozí, že termín propásnou“.

(jaz)