Zadlužení Česka loni dosahovalo 34,6 procenta HDP. ČR je tak čtvrtou zemí s nejmenším zadlužením v EU. Nejvzornějším státem je Estonsko, kde dluh dosahoval 9 procent HDP. Nejhůř jsou na tom naopak Řekové či Itálie. Data zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Zadlužení Řecka dosahovalo loni 178,6 procenta HDP. Druhá nejhorší situace je v Itálii, kde mají dluh ve výši 131,8 procenta HDP.

Nejméně zadluženou zemí v poměru k HDP bylo vloni po Estonsku Lucembursko. Jeho dluh odpovídal 23 procentům výkonu tamní ekonomiky. Třetí před Českem pak bylo Bulharsko se zadlužením 25,4 procenta HDP.

Poměrně nízké zadlužení v poměru k HDP ještě vykazovalo Rumunsko (35 procent) a Dánsko (36,4 procenta).

Co se týká výsledků hospodaření jednotlivých států, dvanáct členských zemí EU vykázalo loni přebytek. V poměru k HDP ho měla nejlepší Malta, kde odpovídal 3,9 procenta výkonu ekonomiky. Kypr vykázal přebytek 1,8 procenta HDP a Česko 1,6 procenta.

V přebytku bylo dále například Dánsko, ale také předlužené Řecko, jehož přebytek dosahoval 0,8 procenta HDP. V eurozóně činil schodek veřejných financí 0,9 procenta HDP oproti loňskému schodku 1,5 procenta HDP.

(jaz)