Česko ubližuje Romům. Údajné útoky proti menšinovému etniku v ČR kritizovala oficiální výroční zpráva ministerstva zahraničních věcí USA, která hodnotí dodržování lidských práv v roce 2017. Odsoudila také režimy v Číně, Rusku, Íránu a Severní Koreji, které podle zprávy „prakticky denně“ porušují lidská práva a jsou zdrojem nestability.

V pasáži věnované České republice ministerstvo označuje za nejnaléhavější lidskoprávní problém násilné projevy společnosti vůči Romům, které ale úřady stíhají a trestají. Vláda podle dokumentu podnikla kroky ke stíhání a potrestání úředních osob, které zneužívají moc v bezpečnostních složkách i jinde.

Ministerstvo zahraničí USA současně upozornilo na přeplněnost českých věznic a „všeobecně neuspokojivé“ podmínky života fyzicky nebo mentálně postižených vězňů.

Pochválila zlepšující se situaci v detenčních centrech pro přistěhovalce, jejichž počet se výrazně snížil.

V policejních složkách v ČR prý zůstává problémem korupce, kritizoval americký úřad.

Vážné znepokojení prý také vyvolávají případy fyzického zastrašování, vandalismu a štvavé protiimigrační rétoriky v ČR, které se vztahují k evropské migrační krizi, uvedlo ve své zprávě americké ministerstvo.

Nevládní organizace prý také zaznamenaly růst telefonních a e-mailových výhrůžek včetně výhrůžek smrtí.

První Trumpova zpráva

Čínu, Rusko, Írán a KLDR zpráva odsoudila jako příklady zemí, které omezují svobodu slova a shromažďování a tolerují násilí proti menšinám.

Jedná se o první zprávu, kterou americký úřad zpracoval v době Trumpova prezidentství.

Rusko zpráva tvrdě kritizuje za „ovzduší beztrestnosti“, v němž fungují úřady porušující základní občanská práva. Dokument obsahuje kritiku „autoritářského politického systému ovládaného prezidentem Vladimirem Putinem“, systematického mučení vedoucího až ke smrti, zabíjení gayů v Čečensku, útoků proti novinářům a disidentům, cenzury internetu a postihu činnosti zahraničních organizací.

Zpráva ministerstva zahraničí USA ale i chválí: přivítala například známky uvolnění v Uzbekistánu nebo hladké předání moci v Libérii.

V komentáři ke zprávě úřadující americký ministr zahraničí John Sullivan zdůraznil, že USA se snaží jít světu příkladem a prosazovat zásady dobrého vládnutí a svrchovanosti práva. Podotkl dále, že „zkorumpované a slabé vládnutí ohrožuje globální stabilitu i zájmy Spojených států“. (sfr)