Migrace do Evropy pokračuje. Pro některé běžence však velmi tragicky. U řeckého ostrova Samos v Egejském moři se utopilo 14 uprchlíků. Další běžence na provizorních plavidlech zachraňovala řecká pobřežní stráž.

Poblíž u ostrova Agathonisi nedaleko od ostrova Samos se utopilo nejméně 14 uprchlíků. Řecká pobřežní stráž poté rozběhla rozsáhlou záchrannou akci s cílem nalézt a dopravit do Evropy další migranty z člunu převaděčů.

Třem dospělým běžencům se podařilo doplavat na břeh a iniciovat záchrannou akci. Uvedli před tím, že se plavili na dřevěném člunu, na kterém bylo celkem více než 20 lidí.

Mezi utonulými běženci jsou čtyři děti, muž a žena. Řecká policie později informovala, že v moři objevila těla dalších osmi utonulých běženců.

EU a Turecko před dvěma lety uzavřely dohodu, která měla zastavit příliv běženců z tureckého pobřeží na řecké ostrovy. Zcela zastavit migraci se však nepodařilo. Každý týden se na moře vydávají desítky až stovky lidí, kteří se většinou plaví na nestabilních nafukovacích člunech a jiných provizorních plavidlech.

V roce 2015, kdy migrační krize vrcholila, se z Turecko do Řecka přeplavilo více než 850 tisíc uprchlíků. (sfr)