Pardubická radnice se postavila proti záměru firmy Foxconn. Té chybí stovky zaměstnanců a situaci chce vyřešit přísunem zahraničních pracovníků, především pak z Mongolska. Podle radnice ale město příchod tolika cizinců nezvládne.

Největší světový výrobce elektroniky a počítačových součástek Foxconn má problém. O jeho výrobky je stále větší zájem, ale chybí mu dělníci.

„Plánujeme v tomto pololetí obsadit zhruba tři sta pracovních míst, aktuálně nutně potřebujeme obsadit několik desítek,“ řekl podle ČT24 manažer komunikace a PR Foxconnu Pavel Tuček.

Nezaměstnanost na Pardubicku je něco přes dvě a půl procenta. Na jednoho žadatele jsou tři volná pracovní místa.

„V evidenci úřadu práce v Pardubicích, v okrese Pardubice i v nejbližším okolí rozhodně nemáme dostatek uchazečů na ty pozice, které požaduje Foxconn,“ potvrdil ředitel pardubického úřadu práce Petr Klimpl.

Koncern v Česku aktuálně zaměstnává téměř pět tisíc lidí z mnoha zemí, často z Mongolska. A právě z této země chce získat do Pardubic stovky dalších pracovníků.

„Město jim musí zajistit servis, ať už se týká dostatečné kapacity ubytování, třeba lékařské péče anebo zajištění kapacity pro předškolní a školní vzdělávání pro jejich děti,“ upozornil mluvčí pardubické radnice Radim Jelínek.

Zástupci největšího zaměstnavatele na Pardubicku se chtějí sejít s vedením radnice už příští týden. Firma nehodlá ustoupit, ohrozila by tím výrobu.

Město mezitím žádá o pomoc stát, chce získat dotace na vybudování infrastruktury v dopravě i na školství. Poslední slovo bude mít ministerstvo vnitra, právě to přijímání zahraničních pracovníků soukromým firmám povoluje.

(jaz)