Belgická vláda diskutuje nový protiimigrační zákon. Ten by policii umožnil kontrolovat domácnosti. Posvítil by si tak na aktivisty, kteří u sebe doma schovávají nelegální migranty. Předložený návrh ale rozdělil belgickou veřejnost na dvě poloviny.

První z nich reprezentuje autor zákona, vlámský nacionalista a státní tajemník pro migraci Theo Francken. Jeho stoupenci říkají, že nařízení není protiprávní. Pokud je někdo v Belgii ilegálně, nesmí se skrývat.

Zastánci zákona upozorňují, že část migrantů v Belgii o azyl žádat nechce a jen čeká, jestli se dostane dál, třeba do Británie. Policie by podle nich měla dostat prostředky, jak migranty kontrolovat.

„Nový zákon dává policii povolení pouze ke vstupu do domů, nikoli k jejich prohledávání,“ řekla podle ČT24 Franckenova stranická kolegyně Sarah Smeyersová.

Druhá polovina veřejnosti ale zákon odmítá. Jeho odpůrci o sobě už několik týdnů dávají vědět demonstracemi nejen v ulicích Bruselu. Zastánci ochrany soukromí a pomoci lidem v nouzi tvrdí, že co se děje za dveřmi jejich domů, je jenom jejich věc.

Kritizují navíc i policejní postupy.

„Bylo pět hodin ráno, když sem přišlo sedm mužů, všichni v neprůstřelných vestách. Strávili tady sedm hodin a ani mi neřekli, kvůli čemu,“ popsala svou zkušenost se zásahem policie novinářka Anouk Van Gestelová, která u sebe doma ubytovala šestnáctiletého imigranta.

(jaz)