Většina mladých Čechů do 35 let by v případném referendu o vystoupení ČR z Unie hlasovala pro czexit, vyplynulo z průzkumu GlobSec.

Češi mladší 35 let Evropské unii moc nefandí. Ke společenství jsou skeptičtější než jejich vrstevníci v zemích Visegrádské čtyřky. V případném referendu o vystoupení ČR z Unie by většina české omladiny hlasovala pro czexit.

Vyplynulo to z výzkumu společnosti GlobSec.

Evropskou unii vnímají v zemích V4 nejlépe mladí lidé z Polska. Členství hodnotí jako pozitivní 74,7 procenta Poláků ve věku 18 až 24 let.

Na opačné straně spektra jsou mladí Češi, z nichž hodnotí EU pozitivně méně než polovina dotazovaných.

Jen 43,3 procent mladých lidí mezi 18 a 34 lety by v případném referendu hlasovalo pro setrvání Česka v Evropské unii. Další téměř třetina – 31,8 procenta – ještě neví, jak by se rozhodla.

Takřka 80 procent Maďarů a Poláku by v plebiscitu hlasovalo pro setrvání v Unii, stejně by volilo zhruba 60 procent Slováků.

Autoři studie se části respondentů ptali také na hlavní výhody a nevýhody členství. Mladí Češi oceňují možnost volného pohybu a čerpání peněz z evropských fondů. EU vnímají jako garanta míru a stability v Evropě.

Za nejhorší vlastnost Unie naopak považují netransparentnost a složitost rozhodovacích procesů.

Výsledky průzkumu mezi mladými Čechy odpovídají názoru české společnosti jako celku. Češi jsou spolu s Řeky vůbec nejskeptičtější ohledně prospěšnosti členství v EU. Na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku má naopak členství v unii velmi vysokou podporu.

Autoři průzkumu se zaměřili na věkové skupiny 18 až 24 let a 24 až 35 let v zemích takzvané Visegrádské čtyřky, tedy Polsku, Slovensku, Maďarsku a České republice.

(pel)