Izrael plánuje deportovat 40 tisíc migrantů. Uprchlíci navíc dostanou od vlády letenku zdarma a k tomu 2 800 dolarů (asi 70 500 Kč).

Izrael začal s plánovanými deportacemi 40 tisíc afrických uprchlíků. Na cestu jim tamní vláda dá letenku a k tomu až 2800 dolarů (asi 70 5000 korun). Pokud běženci ze země neodejdou dobrovolně, skončí ve vězení.

Rozhodnutí o vyhoštění mají dostat svobodní bezdětní muži, kteří chtějí prodloužit své povolení k pobytu. V příkazu je uvedeno, že dotyčný musí opustit Izrael do dvou měsíců, jinak mu hrozí vězení. Ten, kdo do konce března stát dobrovolně opustí, obdrží 2800 eur (70 500 korun) a letenku zdarma.

Izrael však nemá dost cel pro tisíce migrantů, kteří by se mohli příkazu vzepřít, napsal List Times of Izrael.

Podle izraelského úřadu pro migraci je teď v zemi zhruba 38 tisíc „infiltrátorů“. To je označení, které izraelské úřady používají pro migranty, kteří nepřicestovali přes oficiální hraniční přechod. Asi 1420 z těchto osob je v zadržovacích centrech.

Do Izraele přišlo mnoho migrantů zejména z Eritreje a Súdánu, kteří tvrdí, že uprchli před násilím ve vlasti. Izrael je však považuje za ekonomické migranty.

Izrael uděluje azyl jen ve výjimečných případech. Migranti budou deportováni do jiných afrických států, s nimiž má Izrael uzavřenou dohodu. Jsou mezi nimi i Rwanda či Uganda. Rwanda obdrží za každého přijatého migranta 5000 dolarů (110 tisíc korun)

Proti deportacím se postavilo několik nevládních organizací. Mezi signatáři byla mimo jiné i Amnesty International Israel, Centrum pro migranty a uprchlíky, či Izraelská asociace pro lidská práva.

(pel)