Výhrůžkami o předčasných volbách tlačí Andrej Babiš (ANO) sněmovní strany do kouta, tvrdí úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec a šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Premiér v demisi Andrej Babiše (ANO) používá vyhrožování předčasnými volbami jako klacek na sněmovní strany, tvrdí úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec. Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila se tak lídr ANO snaží natlačit zejména sociální demokracii „do kouta”.

Pospíšil a Chovanec to uvedli v nedělním diskuzním pořadu na TV Prima.

Předsedové ČSSD a TOP 09 se shodli na tom, že Babišovy výroky o možných předčasných volbách v říjnu jsou taktikou při jednání o sestavování druhé vlády.

„Hnát lidi k volbám je nemravné a nestoudné,“ řekl Chovanec.

Chovanec tvrdí, že Babiš předčasné volby používá jako klacek na sněmovní strany.

„Myslí si, že ty strany dostane tam, kam potřebuje,“ dodal.

Souhlasí s ním i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Jde o taktický výrok předsedy Babiše. Já ho čtu tak, že ho hlavně adresoval sociálním demokratům,“ uvedl.

Hamáček připustil vládu s Babišem

Chovanec i Pospíšil zmínili možný kabinet na půdorysu ANO, SPD a KSČM. ANO ale nyní čeká, jak dopadne sjezd sociální demokracie v polovině února. Na předsedu ČSSD bude kandidovat mimo jiné právě Chovanec nebo místopředseda sněmovny Jan Hamáček.

Hamáček vládní spolupráci s ANO připustil.

„Jaký bude mandát sociální demokracie pro jednání s ANO, rozhodne náš sjezd,” řekl Hamáček v ČT.

Názory v sociální demokracii nejsou podle něho jednotné.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) okomentoval na České televizi Babišovy výroky slovy, že „Babiš je zvyklý tlačit věci dopředu”. Konec února pro dokončení rozhovorů o vládě Vondráček chápe jako ideální předpoklad, na týdnu nebo dvou týdnech navíc by podle něho nezáleželo.

Babiš připustil předčasné volby, pokud jeho druhá vláda nezíská ve Sněmovně důvěru. Podporu pro ni by chtěl získat do konce února. Lídr ANO se domnívá, že v takovém případě by předčasné volby byly jediným řešením.

(pel)