Nová jaderná doktrína USA ohrožuje globální bezpečnost, zuří Moskva. Trump chce novým plánem odradit Rusko od sebemenšího ohrožení Evropy jadernými zbraněmi.

Nová jaderná doktrína USA rozzuřila Rusko, protože prý ohrožuje globální bezpečnost. Podle Moskvy se Američané touto doktrínou snaží obnovit svůj status jediného mocenského vůdce ve světě pomocí dalšího kola zbrojních závodů. Trump chce údajně představeným plánem odradit Rusko od sebemenšího útoku jadernými zbraněmi v Evropě.

„Tendence bude zjevně směřovat ke zvyšování nebezpečí v globálním měřítku,” prohlásil předseda výboru pro obranu dolní komory ruského parlamentu Vladimir Šamanov.

Šamanov byl v minulosti velitelem výsadkových sil ruské armády. Podle jeho mínění se Američané touto doktrínou snaží obnovit svůj status jediného mocenského vůdce ve světě pomocí dalšího kola zbrojních závodů.

Americký prezident Donald Trump chce takto vůči Rusku, které dle doktríny nesnižuje množství svého jaderného arzenálu, výrazněji přitvrdit. Cílem má být také odradit Rusy od toho, aby hrozilo byť jen omezeným jaderným útokem v Evropě. Moskva musí být přesvědčena, že by za to zaplatila „nepřijatelně vysokou cenu”.

„Lze předpokládat, že ze strany Spojených států budou snahy odstoupit od různých dohod, které byly garantem posledních let. Pravděpodobně je také možné očekávat kroky ve vesmíru i další věci,” podotkl dále Šamanov.

Podle něj je jasné, jak má Rusko reagovat.

„Už to řekl náš prezident Vladimir Putin. Máme svou strategii: rozumnou a uváženou. Pro nás je hlavní neopakovat chyby Gorbačovova období, nenechat se zatáhnout do zbrojních závodů, ale zabývat se realizací vlastního vývoje a uvážlivě a zároveň efektivně hodnotit, co se děje,” vysvětlil.

USA mají být tvrdší vůči Rusku

Podle nového amerického dokumentu o 74 stránkách chtějí USA vyrobit nové jaderné zbraně o menší síle, a to v reakci na přezbrojování Ruska.

Pentagon přišel s analýzou dalšího směrování jaderné politiky podle zadání, které mu dal Trump před rokem. Dospěl k závěru, že USA by měly z velké části dodržet Obamův plán modernizace jaderného arzenálu, včetně nových bombardovacích letadel, ponorek a pozemních raket.

Rovněž podpořil dodržování stávajících dohod o kontrole zbrojení, včetně nové smlouvy START, která omezuje Spojené státy a Rusko na 1550 strategických jaderných hlavic rozmístěných na maximálně 700 odpalovacích zařízeních.

(pel)