Po italském městě Macerata jezdili v autě ozbrojenci a stříleli do afrických uprchlíků. Útok si vyžádal několik zraněných.

Příliv migrantů do Itálie neustává a tamním obyvatelům zřejmě došla trpělivost. Ozbrojenci jezdili autem v ulicích města Macerata a začali z vozu střílet po afrických uprchlících. Incident se stal jen pár dní poté, co bylo v Maceratě ve dvou kufrech objeveno tělo osmnáctileté Italky a jako podezřelý byl zatčen nigerijský migrant. 

Střelba si vyžádala šest zraněných. Zranění jsou podle policie cizinci, jejich počet, závažnost zranění ani národnost ale zatím úřady nesdělily.

Podle tamních médií jde o africké migranty a útok by mohl mít rasový motiv. Starosta Maceraty vyzval obyvatele, aby do odvolání zůstali ve svých domovech.

Střílelo se na několika místech města z projíždějícího vozu Alfa Romeo, ve kterém seděli dva lidé.

Policisté osobu podezřelou ze střelby zatkli. Jedná se o Itala bílé pleti původem z Maceraty Lucu Traianiho, který loni kandidoval v italských komunálních volbách za protiimigrační stranu Liga Severu a který dosud nebyl trestán.

Policie jej zadržela se zbraní, zahaleného do italské vlajky, když zdravil fašistickým pozdravem před místním památníkem padlým vojákům. Při policjením zásahu křičel „Ať žije Itálie!“.

Incident se stal jen několik dní poté, co bylo v Maceratě ve dvou kufrech objeveno tělo osmnáctileté Italky. V souvislosti s její smrtí byl zatčen nigerijský migrant. Auto se pohybovalo právě i v prostoru, kde byly nalezeny rozřezané dívčí ostatky.

Do Evropy v roce 2017 dorazilo celkem 171 635 nových ilegálních migrantů. Zhruba 70 procent všech běženců, kteří se ze severní Afriky nebo Blízkého východu přeplavili do Evropy, skončilo v Itálii, zbytek na evropskou půdu vstoupil ve Španělsku, Řecku a na Kypru.

Většina migrantů pocházela ze západní Afriky. Kromě nich pocházeli uprchlíci nejčastěji z Bangladéše, Eritreje, Egypta, Súdánu, Maroka, Sýrie a Libye.

(pel)