Německo trvá na solidárním rozdělení migrantů v rámci EU. Svou politiku k běžencům nehodlá změnit. Solidární rozdělení běženců bude nadále základním principem azylové politiky. Oznámil to mluvčí ministerstva vnitra Johannes Dimroth, který reagoval na čtvrteční vyjádření ministra vnitra Thomase de Maiziéra, z něhož některé média vyvozovala, že je vláda připravena dočasně ukončit diskusi o rovnoměrnějším přerozdělování uprchlíků.

Mluvčí resortu vnitra zdůraznil, že solidární přerozdělování uprchlíků mezi jednotlivé státy EU nadále zůstává „jednou z centrálních součástí aktuálních snah o reformy společného evropského azylového systému“.

Thomas De Maziére, který je členem Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, ve čtvrtek naznačil,  že pokud se má dospět k reformě azylové politiky v EU, je třeba nejdřív řešit jiná témata, jako jsou společná pravidla azylového řízení a podmínky pro přijímání uprchlíků.

Německý ministr odpověděl nejednoznačně na otázku, zda by Německo souhlasilo i s takovou reformou systému přijímání uprchlíků, která by nepředpokládala jejich přerozdělování na základě kvót, a to ani při velké uprchlické vlně.

„O tom bychom pak rozhodovali na konci jednání,“ nechal ministr otázku otevřenou.

Slova de Maiziéra přivítal český premiér v demisi Andrej Babiš, naopak eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos se vůči nim ohradil.

Upozornil, že postoj Evropské komise se nemění. Není přijatelné, aby některé státy odmítaly akceptovat uprchlíky, prohlásil eurokomisař. (sfr)