ŘSD bude letos pracovat celkem na 145,5 kilometrech dálnic a silnic I. třídy.

Opravy dálnic a silnic letos spolknou o desetinu více peněz, než loni. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce v roce 2018 vynaložit na opravy silnic I. třídy a dálnic zhruba 11,4 miliardy korun. Pokračovat se bude v opravách dálnice D1. Silničáři se také chtějí zaměřit na opravy okruhu kolem Prahy nebo dálnic D5, D8 a D11.

Z celkové částky 11,4 mld. Kč, která oproti loňsku představuje navýšení o 10 %, půjde zhruba 7,5 miliardy korun na opravy silnic I. třídy. Zbylá část prostředků má být vynaložena na dálnice.

Vedení ŘSD má zároveň od ministerstva dopravy přislíbeno navýšení o zhruba 900 milionů korun, které by mohlo čerpat během letošního roku.

Celkově bude ŘSD na dálnici D1 pokračovat v opravě čtyř úseků a jeden úsek letos nově zahájí. Postaví také v předstihu několik nových nadjezdů.

Všechny opravy na dálnicích chtějí silničáři provádět při zachování dvou jízdních pruhů v obou směrech. Stavební práce začnou podle vývoje počasí v březnu nebo v dubnu. Běžné opravy potrvají tři až čtyři měsíce.

Na dálnici D1 u Prahy se začne opravovat úsek mezi 12. a 16. kilometrem u Prahy, kde je vysoká intenzita dopravy.

Na D11 by mělo jít o začátek dálnice od kilometru nula do 8. kilometru. Tato oprava potrvá dva roky, ale jejím výsledkem ještě nebudou plánované tři pruhy v obou směrech.

ŘSD bude celkově letos pracovat na 145,5 kilometru dálnic a silnic I. třídy, na dalších 193 kilometrech chce stavby zahájit. (sfr)