Odboráři Škoda Auto chtějí na letošek pro zaměstnance zvýšit mzdy o 18 procent.

Odboráři mladoboleslavské automobilky Škoda Auto požadují zvýšit mzdy tarifním zaměstnancům o 18 procent. Průměrná hrubá dělnická mzda ve firmě už dnes dosahuje 40 tisíc korun. Pro vynucení svých požadavků nevylučují ani zastavení výroby. 

Samotný tarif by měl podle požadavků odborů letos vzrůst o 14 procent. Další čtyři procenta navýšení mzdy chtějí odboráři zajistit například zvýšením osobního ohodnocení.

Požadují také vyplacení dvou mimořádných prémií obdobně jako loni, kdy zaměstnanci dostali prémie v průměru za zhruba 90 000 korun.

Nová dohoda o mzdách má platit od letošního 1. dubna do 31. března 2019. Odbory a vedení automobilky tak mají zhruba dva měsíce na vyjednávání.

Odboráři nevylučují, že při vyjednávání budou operovat s razantnějšími kroky. Vyloučeno prý není ani zastavení práce.

„Obsadíme louky kolem osmé a jedenácté brány a pojedeme až do nějakého výsledku, nebo dokud nám zaměstnanci neřeknou dost. Naplánovali bychom sérii dnů stávky, což by pro firmu byl velký zásah,” uvedl šéf odborářů Jaroslav Povšík.

Škoda Auto je jedním z největších zaměstnavatelů v Česku a patří do německého koncernu Volkswagen. Ve třech výrobních závodech v Česku zaměstnává zhruba 30 tisíc osob. (sfr)