Boj o otvírací dobu větších obchodů se opět rozhořel. Lidovci chtěli zavřít o všech svátcích. ODS naopak prosadit zrušení všech zákazů prodeje. ANO se přidalo na stranu zákazů.

Lidovci chtějí v zákoně rozšířit zákaz prodeje na všechny státní svátky. Naopak, ODS se snaží prosadit zrušení zákazů prodeje o státních svátcích. Podle dnes platného zákona musí obchodníci pod hrozbou tvrdých státních sankcí úplně zavřít o 7 svátcích. Na Štědrý den mohou nechat otevřeno jen dopoledne.

Lidovecký zákaz prodeje ve velkých obchodech by měl platit o všech státních svátcích, nikoli pouze o vybraných, jak je tomu nyní. Místopředseda lidovců Jiří Mihola tvrdí, že návrh, pro který chce získat podporu napříč politickým spektrem, vyřeší zmatek, kdy lidé nevědí, ve které svátky jsou obchody zavřené.

„My jsme přesvědčeni, že jsou dny, kdy ekonomika a nakupování nemusí být na prvním místě. A za takové dny považujeme státní svátky,“ řekl Mihola.

„Dnes se odvoláváme na kulturu, historii a kořeny identity v různých situacích a měli bychom si také státních svátků, které nám připomínají tu naši kulturu, osobnosti a historii, vážit,“ uvedl.

KDU-ČSL argumentuje i tím, že by rozšíření zákazu prodeje umožnilo rodinám trávit čas pohromadě, místo toho, aby jejich příslušníci museli trávit čas v práci v obchodech. Návrh zákona je podle Miholy připravený. Před předložením chce získat podporu ještě od dalších poslaneckých klubů.

Obchody v ČR musí zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den obchody mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

ODS ale naopak navrhla, aby se velké obchody znovu otevřely i o státních svátcích, v nichž dnes musí být zavřeny.

„Navrhujeme zrušit jeden zbytečný zákon,“ prohlásil Martin Kupka z ODS.

„Existoval rok a půl, přinesl řadu komplikací a zasáhl do života podnikatelů i dalších občanů,“ zdůvodnil návrh občanských demokratů.

„My si státních svátků vážíme, jen nechceme lidem nařizovat, jak ho mají prožít. Nechme na lidech, ať rozhodnou, jak volný čas stráví,“ prohlásil předseda občanských demokratů Petr Fiala.

„Mně říkali lidé, že si rádi přivydělají,“ podpořil zrušení zákona omezujícího pracovní dobu šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

Omezení prodejní doby naopak hájila Alena Gajdůšková z ČSSD, která zákon prosazovala v minulém volebním období.

„Nakoupit si snad, proboha, můžeme jindy,“ uvedla.

ANO pomohlo zachovat zavřené obchody

Návrh ODS otevřít znovu velké obchody o státních svátcích však poslanci nakonec odmítli. Významnou měrou se o to přičinilo hnutí ANO.

Velké obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních tak zůstanou dál o vybraných státních svátcích (7 dní + Štědrý den) zavřené. Zrušení „zákazového“ zákona, které navrhla ODS, odmítly strany, které zákaz původně prosadily (včetně ČSSD a lidovců). Zásadní roli sehrálo hnutí ANO, které se přidalo na stranu zákazu prodeje o svátcích, i když v minulém volebním období tento zákaz odmítalo.

Pro odmítnutí návrhu ODS na zrušení zákazů prodeje hlasovalo 102 ze 165 přítomných poslanců. ANO má přitom ve sněmovně celkem 78 poslanců.

„Ukázalo se, které strany k sobě mají názorově blízko,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. (sfr)