BYZNYS: Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství ze dne 25. 1. 2018 v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Automobilka Fiat Chrysler zdvojnásobila zisk

Automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA)  v roce 2017 téměř zdvojnásobila čistý zisk na 3,5 miliardy eur (zhruba 89 miliard korun) z 1,8 miliardy eur (46 miliard korun) v předchozím roce.  Celosvětové dodávky jejích automobilů zákazníkům loni dosáhly 4,74 miliónu vozů.

RegioJet přepravil loni na železnici 4,7 miliónu cestujících

Vlakový dopravce RegioJet v roce 2017 přepravil 4,67 miliónu cestujících, což představuje rekordní meziroční nárůst o 26 procent. Nárůstu počtu cestujících pomohlo otevření nových spojů na trase Praha–Brno –Bratislava.

Unipetrol loni vydělal téměř 9 miliard

Unipetrol, který provozuje největší tuzemskou síť čerpacích stanic Benzina, loni zvýšil čistý zisk meziročně o devět procent na 8,7 miliardy korun. Tržby stouply o 39 procent na 122,5 miliardy. K lepším výsledkům pomohla dobrá kondice ekonomiky, vysoké využití výrobních kapacit i příjmy z pojištění za havárie v roce 2015.

Fordu loni stoupl zisk o dvě třetiny

Americká automobilka Ford Motor v roce 2017 zvýšila čistý zisk o zhruba dvě třetiny na 7,6 miliardy dolarů (přes 155 miliard Kč). Automobilka minulý týden předpověděla, že v letošním roce zisk na akcii klesne na 1,45 až 1,70 dolaru. Na letošní zisky budou mít negativní dopad vyšší ceny surovin a slabší prodej v USA.

Saúdské Aramco chce expandovat v USA

Saúdskoarabská ropná společnost Aramco chce rozšířit aktivity v USA. Tamní podnikatelské prostředí je podle firmy čím dál atraktivnější díky daňové reformě a podpoře ropného průmyslu ze strany prezidenta Donalda Trumpa. Prohlásil to generální ředitel společnosti Amín Násir. Aramco už má kontrolu nad velkou rafinerií v Texasu. Státní Aramco připravuje primární veřejnou nabídku svých akcií a zvažuje, že je zaregistruje i na burze v New Yorku.