Blíží se další volby? Ministr průmyslu Hüner podepíše dodatek k memorandu o těžbě lithia u Cínovce.

Ministr Babišovy vlády v demisi, Tomáš Hüner, „prodává“ národní lithium, díky kterému si hnutí ANO nahnalo body před volbami, když kritizovalo „neoprávněné“ uzavření memoranda ministrem za ČSSD. Babišův ministr Hüner teď oznámil, že za Česko uzavře do týdne dodatek k memorandu o těžbě lithia u Cínovce s australskou firmou EMH. Šéf ČSSD označil postup ANO za podvod voličů.

Hüner o lithiu jednal se zástupci firmy European Metal Holdings (EMH). Aktuální návrh vlády však ještě bude australská firma doplňovat, a proto není možné jeho obsah zveřejnit. Variant kapitálových účastí státu je podle ministra několik, nevyloučil ani účast státní firmy Diamo.

Hüner zdůraznil, že právo na těžbu lithia nevychází z memoranda, ale z povolení geologického průzkumu.

„Během jednání jsme si vyjasnili vnímání memoranda, jeho obsahu a právní závaznosti. Abychom toto vnímání stvrdili i právně relevantním dokumentem, dohodli jsme se, že k memorandu uzavřeme dodatek do jednoho týdne,“ informoval Hüner.

O tom, jestli by lithium do budoucna mohla těžit i státní firma Diamo, nebo to bude soukromý investor, je podle Hünera předčasné hovořit.

Lithium vyhrálo volby

Těžba lithia se loni v říjnu, několik dní před parlamentními volbami stala jedním z důležitých volebních témat. Hnutí ANO  napadlo tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) kvůli podpisu memoranda s australskou společností European Metals.

Babiš tvrdil, že je pro Česko nevýhodné, protože stát zavazuje k ochraně zahraničních investic a může státu případně prohrát miliardovou arbitráž.

Po volbách firma EMH uvedla, že její zájem o těžbu u Cínovce trvá a chce o projektu jednat s novou vládou.

Hüner už dříve sdělil, že ministerstvo zrušení memoranda zatím neplánuje. Generální ředitel dceřiné firmy EMH, Geomet, Richard Pavlík loni v dubnu řekl, že by EMH uvítal, pokud by do holdingu vstoupil strategický český partner, ať už soukromý, polostátní, nebo dokonce stát jako takový.

Podle Hünera je vstup státu do holdingu jedním z možných řešení.

„Variant pro diskusi s partnerem je ale celá řada,“ dodal.

Ve svém programovém prohlášení Babišova vláda uvádí, že prošetří okolnosti, způsob a předmět uzavřeného memoranda a prověří možnosti těžby a zpracování lithia ve státním podniku Diamo. Maximální efekt z těžby všech nerostných surovin má podle vlády zůstat v rukou státu.

Průzkumné licence pro oblast Cínovce, kde se nachází asi čtyři procenta světových zásob lithia, vlastní česká společnost Geomet. Tu v roce 2013 koupila australská European Metals, která financovala asi 350 miliony korun i další průzkum, jenž vedl až k předběžné studii proveditelnosti těžby.

Chovanec: Je to podvod

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec tvrdě kritizoval postup ministra ANO.

„Musím se ozvat! Hnutí ANO dnes potvrdilo, že kauza lithium, která mu pomohla vyhrát volby a doničit ČSSD, byla od samého počátku vylhaná. Podvedli všechny voliče!“ uvedl Chovanec. (sfr)