Prezident Trump odmítl dosavadní šéfku Fedu Janet Yellenovou. Jejím nástupcem ve funkci šéfa americké centrální banky (Fed) bude Jerome Powell. Většinou hlasů 85 ku 12 ho do úřadu schválil americký Senát.

Podle dosavadních informací chce Powell zajistit kontinuitu měnové politiky USA. Zastává podobné názory jako odcházející šéfka Yellenová.

Té americký prezident Donald Trump funkční období o další čtyři roky neprodloužil, přestože se jí za její výkon funkce, v níž nahradila Bena Bernankeho, dostávalo širokého uznání.

Čtyřiašedesátiletý Powell byl pět a půl roku členem Rady guvernérů Fedu. Vzděláním je právník a pracoval jako investiční bankéř. Bude po 40 letech prvním neekonomem v čele Fedu. Očekává se, že bude ve vztahu k úrokovým sazbám podobně opatrný jako jeho předchůdkyně Yellenová.

Federální rezervní systém (neformálně Fed) je centrální bankovní systém Spojených států amerických. Fed je neziskovou společností. akcie Fed vlastní 12 neziskových Regionálních federálních rezervních bank, které založila vláda USA. (sfr)