Automatické navyšování rozpočtu ČR na obranu neprošlo. Poslanecká sněmovna zamítla návrh ODS, která růst armádního rozpočtu předpokládala. Proti byla i vláda Andreje Babiše (ANO). Ta argumentovala tím, že prostředky by teď nebylo množné efektivně upotřebit.  

ODS chtěla, aby se v příštích pěti letech výdaje na obranu každoročně automaticky zvedaly o 0,2 procenta HDP. A to až do chvíle, kdy roční výdaje na obranu dosáhnou 2 procenta HDP. Země se k tomu zavázala v rámci NATO a v současnosti vynakládá jen zhruba jedno procento.

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) uvedla, že není reálné, aby armáda vyčerpala částku odpovídající dvěma procentům HDP, protože nejsou nastartovány nákupy.

„Pracuji na tom, aby akviziční procesy byly připraveny,“ řekla.

Potom, co se zrychlí nákupy materiálu a techniky, ministryně plánuje připravit ke zvyšování obranných výdajů vlastní návrh.

Šlechtová očekává, že letos dosáhnou obranné výdaje zhruba 1,13 procenta hrubého domácího produktu. Plně podporuje závazek, aby do roku 2024 dosáhly dvou procent HDP.

„To, že náš návrh na navýšení výdajů na obranu na 2 % HDP nepodpořili poslanci KSČM, kteří mají v programu odchod z NATO, překvapením není. Tím je spíše to, že proti našemu návrh hlasovali i poslanci ANO, jejichž vláda má tento závazek ve svém programovém prohlášení,“ komentoval rozhodnutí sněmovny předseda ODS Petr Fiala. (sfr)