V Česku se v roce 2017 vyrobilo více než 1,4 milionu motorových vozidel, což je historický rekord. Výrobu táhla Škoda Auto, která vyrobila 60 procent české produkce osobních automobilů. Čtvrtinu výroby obstarala automobilka Hyundai. 

Mladoboleslavská automobilka v minulém roce zvýšila produkci v Česku o více než 12 procent, a vyrobila tak bezmála 860 tisíc automobilů. Rekordní byly také dodávky nových vozů. Celosvětově k zákazníkům ze všech závodů automobilky zamířilo přes 1,2 milionu škodovek, přičemž nejvíce vozů mířilo do Číny.

Druhý největší výrobce v Česku, Hyundai, loni vyrobil 356 700 vozů, což je ve srovnání s rokem 2016 o půl procenta méně. Letos plánuje automobilka vyrobit 330 tisíc nových aut. Důvodem snížení produkce je pokles objednávek z Velké Británie, ale také očekávané zpomalování poptávky v celé Evropě.

Automobilky se potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Z celé Evropské unie má právě Česko nejnižší nezaměstnanost, a firmy proto musí častěji odmítat zakázky. Stále více se jich proto snaží shánět zaměstnance v zahraničí, především pak na Ukrajině.

Do celkových čísel vyrobených motorových vozidel se počítají také motocykly, autobusy a nákladní vozy.

Právě výroba nákladních automobilů loni zaznamenala procentuálně největší přírůstek. Celá přitom stála na společnosti Tatra Trucks, která byla jediným českým výrobcem nákladních vozů v Česku.

Celkem Tatra vyrobila 1481 kusů, což je meziročně o necelých 12 procent více. Přestože většina tatrovek mířila do zahraničí, podle firmy rostl zájem ze strany tuzemských dopravců.

Poptávka po nových autech v Evropě roste už čtvrtým rokem po sobě. Loni se v unii prodalo 15,1 milionu nových vozů, což je vůbec nejvíce od roku 2007. Češi vloni nakoupili celkem 271 595 nových osobních aut, čím také překonali všechna dosavadní maxima. (sfr)