ODS ve Sněmovně neprosadila zrušení zákona o EET. Hned v prvním čtení takový návrh odmítly ANO, ČSSD a KSČM.

Elektronická kontrola tržeb podnikatelů zůstává i po dnešku v platnosti. Návrh ODS na zrušení zákona o EET neprošel. Poslanecká sněmovna zamítla návrh ODS na zrušení elektronické evidence tržeb. Proti zrušení zákona (tzn. pro zachování EET) se vyslovili poslanci ANO, ČSSD a KSČM. 

Sněmovna zamítla návrh ODS na zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb hned v prvním čtení.

ODS argumentovala tím, že evidence tržeb zvyšuje administrativní povinnosti podnikatelů.

„Elektronická evidence tržeb je represivním opatřením, které zvýšilo administrativní povinnosti a náklady několika set tisícům podnikatelům. Největší negativní dopad má zejména na malé a střední podnikatele a živnostníky,“ odůvodnil ODS svůj návrh.

„Tento zákon je útokem na svobodu, nic míň,“ zdůraznil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) zdůraznila, že základním smyslem EET je narovnání podnikatelského prostředí, a proto jej prý podporují všechny významné podnikatelské svazy a komory.

Vláda podle svého stanoviska mimo jiné považuje EET fungující pouze s nezbytnými výjimkami za nástroj, díky kterému lze narovnat podnikatelské prostředí.

Do elektronické evidence tržeb zasáhl loni v prosinci Ústavní soud. Zrušil například plánovaný start třetí a čtvrté etapy EET s odkazem na to, že je nutné důkladně zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů.

Třetí vlna EET se týká svobodných povolání, dopravy či zemědělství, čtvrtá potom vybraných řemesel a výroby.

Ministryně Schillerová řekla, že rozhodnutí ÚS interpretuje pozitivně, protože podle ní uznal EET jako legitimní nástroj v boji s daňovými úniky. Novelu, která na rozhodnutí soudu reaguje, chce předložit na vládu nejpozději na přelomu února a března.

Ve Sněmovně je ještě návrh pětice sněmovních stran, které chtějí zúžit povinnost EET pouze na registrované plátce daně z přidané hodnoty. (sfr)

Více o zákonu o EET čtěte ZDE:

Průšvihová EET: Při výběru DPH nijak nepomohla a soudci označili EET za protiústavní

Odlišné stanovisko 5 ústavních soudců: Zákon o EET je protiústavní a měl být zrušen