Kulturním projektům s českou účastí v roce 2017 přerozdělil Brusel prostřednictvím programů Evropské unie celkem 249 miliónů korun (10 mil. eur). Celá suma však nešla do České republiky. Tuzemským příjemcům přitekly prostředky jen v případě programu Kreativní Evropa – Media, kterým se loni českým žadatelům v oblasti filmu rozdělilo přes 2,5 miliónu eur.

Více než sedmi milióny eur (178,6 mil. Kč) pak další program, Kreativní Evropa – Kultura, podpořil několik projektů s českou účastí zaměřených na kulturní a kreativní odvětví.

Program Kreativní Evropa se v letech 2014 až 2020 podílí na financování projektů v oblasti divadla, výtvarného umění, literatury, filmu, televize, hudby, mezioborového umění, kulturního dědictví i videoher. Ve zmíněném období dostal vyčleněno 1,462 miliardy eur (asi 37 miliard korun).

Úspěšné při získávání eurodotací byly loni především projekty z oblasti filmu – poprvé získali větší podporu producenti než distributoři. Producenti českých filmů čerpali téměř milión eur na podporu celkem 26 snímků. Největší částku, 190 000 eur, dostala společnost Negativ na vznik pěti filmů, mimo jiné snímku Utrpení Gerty Schnirch podle románu Kateřiny Tučkové, životopisného filmu Drtikol nebo snímku Národní třída podle románu Jaroslava Rudiše.

Distributoři dostali celkem 660 000 eur a částkou 200 000 eur byly podpořeny festivaly Febiofest, Jeden svět, Anifilm a festival dokumentů v Jihlavě. Úspěšnost filmových producentů byla loni 40 procent, obvykle to bývá 25 procent; podle české kanceláře je to známka toho, že česká kinematografie je pro program Media stále silnějším partnerem.

Program Kultura podpořil projekty, jichž se účastní 15 českých organizací částkou přes sedm miliónů eur, ale vesměs je do nich zapojeno více partnerů.

Česká republika podala ve dvou kategoriích celkem 19 žádostí, podpořena nebyla žádná, ale v roli partnera uspělo třeba Národní divadlo v Praze a Brně, Česká improvizační liga CZ, Divadlo Continuo nebo Divadlo Letí. (sfr)