Americká policie v roce 2017 při výkonu služby zastřelila celkem 987 lidí. Více než 800 zabitých bylo ozbrojených.

Americká policie v roce 2017 zastřelila celkem 987 lidí. Více než 800 usmrcených lidí bylo ozbrojeno. Kolem 570 zabitých bylo ozbrojeno pistolí, 156 nožem a 85 osob ohrožovalo okolí svým vozidlem. Neozbrojeno bylo 68 lidí, 26 dalších mělo v ruce atrapu pistole.

Statistiku zveřejnil deník The Washingotn Post.

Nejvíce osob policisté zastřelili v nejlidnatějším americkém státě Kalifornii, vysoké počty byly zaznamenány i v Arizoně, na Floridě nebo v Texasu.

Skoro polovina usmrcených byla bílé pleti, černoch byl každý pátý.

Zabití lidé byli nejčastěji ve věku 30 až 44 let, mladší než 30 let byla třetina mrtvých.

Zhruba třetina osob byla zabita na útěku, ve čtvrtině případů hrála roli mentální porucha oběti.

The Washington Post vede vlastní statistiku lidí usmrcených policisty vzhledem k údajně nespolehlivým statistikám americké federální vlády.

Kriminalita každoročně roste

Ve Spojených státech každoročně roste počet násilných trestných činů. V roce 2015 připadlo podle statistiky FBI na 100 tisíc obyvatel 373 vražd, znásilnění a přepadení.

Celkově bylo v roce 2015 v USA spácháno 15 696 vražd. Největší kriminalita je na americkém jihu, bezpečněji je podle FBI na západě, středozápadě a severovýchodě USA.

Mezinárodní institut pro ekonomii a mír každý rok pravidelně sestavuje takzvaný Globální mírový index. Ten hodnotí podle 23 kritérií bezpečnost jednotlivých států světa.

Spojené státy se umístily až na 114. místě. Už desátý rok po sobě vévodí žebříčku Island, který si tradičně udržuje mimořádný klid a pořádek, bez nějakých větších excesů a s mimořádně nízkou zločinností.

Česko skončilo na 6. místě.

Institut zjistil, že v 93 zemích bylo v roce 2016 bezpečněji než předchozí rok, ale v 63 státech se naopak situace zhoršila – kvůli teroristickým útokům například v Belgii, Francii nebo Turecku. Určitá nebezpečí hrozí podle zprávy také ve Velké Británii (celkově na 41. místě) a v USA.

(pel)