Současného prezidenta Miloše Zemana by ve druhém kole porazil Jiří Drahoš i Michal Horáček, vyplynulo z průzkumu STEM/MARK.

Pokud by do 2. kola prezidentských voleb postoupil současný prezident Miloš Zeman, nejspíš by prohrál. Šanci porazit Zemana má akademik Jiří Drahoš nebo textař Michal Horáček. Současnou hlavu je připraveno volit 39 procent lidí, zatímco jeho protikandidáta 44 procent. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK.

Záležet bude hlavně na nerozhodnutých voličů, kterých je 17 procent.

„Nejaktuálnější data naznačují, že velkou šanci porazit současného prezidenta má Jiří Drahoš, ale není jediný, protože v případě příklonu větší části nerozhodných voličů by mohli triumfovat i Michal Horáček, Marek Hilšer nebo Pavel Fischer,” uvedla agentura.

Zdroj: STEM/MARK

Z výzkumu vyplývá, že v případě duelu Zeman – Drahoš ve 2. kole by nynějšího prezidenta volilo 42 procent lidí a Drahoše 48 procent lidí. Deset procent voličů zatím neví, komu by v takovém souboji dalo hlas.

Pokud by ve 2. kole proti sobě stanuli Zeman s Horáčkem, dalo by Zemanovi hlas 46 procent lidí, Horáčkovi 44 procent, ale desetina voličů opět není rozhodnutá.

V případném souboji Zeman verus Fischer by nynější prezident získal 47 procent hlasů, Fischera by volilo 39 procent voličů, ale rozhodnutých už není 14 procent voličů.

Výrazně navrch by měl Zeman podle průzkumu pouze v okamžiku, kdy by se do druhého kola dostal spolu s ním Mirek Topolánek. Zemanovi by v takovém případě dalo hlas 56 procent lidí, zatímco expremiér by bral pouze 29 procent hlasů.

Zdroj: STEM/MARK

Voliči Zemana jsou typicky starší vesničané s nižším vzděláním. Naopak voliči hypotetického soupeře současného prezidenta bývají mladší, vzdělanější a z větších měst.

Průzkum proběhl v období od 2. do 7. ledna a zapojilo se do něj 715 respondentů.

(pel)