Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


ČEB chce od pojišťovny EGAP miliardy v kauze elektrárny Adularya

Česká exportní banka (ČEB) požádala státní pojišťovnu EGAP o zaplacení miliardové pojistky kvůli nedokončené elektrárně Adularya v Turecku. Banka, která půjčila na projekt téměř 12 miliard Kč, na konci roku poslala pojišťovně EGAP takzvané ohlášení hrozby pojistné události.

Průmysl v listopadu zpomalil na 8,5 %

Průmyslová výroba v Česku v listopadu 2017 zpomalila meziroční růst na 8,5 % ze říjnových 10,5 %. K růstu přispěla zejména energetika, výroba automobilů a elektrických zařízení.

Hyundai prohrál soud s bývalými českými dealery

Automobilka Hyundai zneužívala svého dominantního postavení vůči dealerům, rozhodl Nejvyšší soud. Požadované odškodné firma nedostane, naopak musí zaplatit soudní výlohy. Verdiktu předcházel vleklý čtyřletý spor.

Tendr Lesů ČR vyhrál Uniles ze skupiny Agrofert

Vítězem náhradního tendru státního podniku Lesy České republiky na lesnické práce a prodej dřeva je firma Uniles ze skupiny Agrofert. Firma Uniles v tendru podala nejlepší cenovou nabídku na 25 ze 109 soutěžených jednotek a má tak šanci získat nejvíce kontraktů. Celkem do tendrů podalo nabídky 38 firem.

Staropramenu předloni vzrostly tržby o 513 miliónů

Pivovary Staropramen v roce 2016 kvůli odpisům prodělaly 1,29 miliardy Kč, o rok dříve šlo o 2,74 miliardy. Provozní výsledek hospodaření bez odpisů a a opravných položek dosáhl předloni 2,34 miliardy Kč, v roce 2015 činil provozní výsledek 1,52 miliardy Kč.

(pel)