Dotaci na projekt Čapí hnízdo Česko vrátí, tvrdí Evropská komise. Ministerstvo financí se podle Komise rozhodlo dotace vrátit. Resort však údajně o vynětí Čapího hnízda z Regionálního operačního programu zatím zatím nerozhodl.

Evropská unie chce po České republice zpět peníze za Čapí hnízdo. Babišova farma už prý není mezi projekty spolufinancovanými z evropských fondů. Ministerstvo financí se podle Komise rozhodlo dotace vrátit. Resort však údajně o vynětí Čapího hnízda z Regionálního operačního programu zatím zatím nerozhodl.

„Po dohodě s Regionální radou jakožto Řídícím orgánem Regionálního operačního programu Střední Čechy bude o vyjmutí či nevyjmutí projektu Čapí hnízdo ministerstvo financí informovat,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Brusel Česko vyzval, aby výdaje na projekt vyjmulo z dotačního programu ROP. Evropská komise chce Čapí hnízdo z programu vyjmout, aby projekt v EU již nemusel být řešen a program ROP SČ ze strany Evropské komise uzavřen, dodalo ministerstvo financí.

Podle informací Evropské komise české úřady farmu Čapí hnízdo již z projektů spolufinancovaných z evropských fondů vyňaly. Mluvčí uvedla, že EK posuzuje zprávu Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) o financování farmy.

Podle serveru iDNES.cz klička českých úřadů znamená, že by takto projekt fakticky nebyl placen z evropských fondů. Padesátimilionovou dotací by se tak nemohly zabývat evropské orgány. Vyčerpané peníze z EU ale samozřejmě musí Česká republika vrátit.

Server Neovlivní.cz napsal, že ministerstvo financí a středočeský krajský úřad vedené Babišovým hnutím ANO předešly bruselské úřady, které se chystaly podle zjištění serveru vymáhat po Česku miliony zpět. České úřady rozhodly, že dotace bude zaplacena z českého rozpočtu. Padesát milionů tak zaplatí v první fázi daňový poplatník, uvedl web.

Policie znovu žádá o vydání Babiše a Faltýnka

Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu bylo obviněno 11 lidí, mezi nimi i premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Policie po volbách opětovně požádala o vydání obou k trestnímu stíhání, Sněmovna o žádosti dosud nerozhodla.

Žádost souvisí s údajným zneužitím dotace na farmu Čapí hnízdo, o kterou bylo zažádáno v roce 2009, kdy byl majitelem Agrofertu Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek byl členem představenstva firmy.

Česká policie Babiše podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu ve formě účastenství. Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou. Jejich stíhání bylo přerušeno a o jejich vydání nyní bude muset znovu rozhodnout Parlament v novém složení.

Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem trestnímu oznámení od sklonku roku 2015. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele.

Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

(pel)