Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Další akcionář Unipetrolu prodá akcie polské PKN Orlen

Podíl v petrochemickém holdingu Unipetrol prodá polské firmě PKN Orlen také společnost Ëntris Equity Limited. Firma vlastní zhruba 3 % akcií Unipetrolu. PKN Orlen drží nyní téměř 63 % Unipetrolu a minulý týden nabídl odkup menšinových podílů.

Apple čelí žalobám kvůli zpomalování starších iPhonů

Americká technologická společnost Apple čelí ve Spojených státech dvěma hromadným žalobám kvůli záměrnému snižování výkonu některých starších telefonů iPhone. Žaloby podali uživatelé iPhonů, kteří tvrdí, že v důsledku zpomalování telefonů utrpěli „ekonomickou újmu“.

Bitcoin klesl pod 13 tisíc dolarů

Cena digitální měny bitcoin dnes klesla pod 13 000 USD (asi 282 000 Kč), ještě v neděli se přitom blížila 20 000 USD. Kryptoměna tak v uplynulých pěti dnech přišla zhruba o třetinu své hodnoty a mohla by zaznamenat nejhorší týden od roku 2013.

Prodejcům zlata stouply obchody o desítky procent

Hlavním prodejcům investičního zlata v Česku letos před Vánocemi meziročně vzrostl objem prodejů až o desítky procent. Výrazně vyšší zájem je i o další drahé kovy, jako je stříbro či platina. Důvodem je vedle svátků také pokles jejich ceny.

Řetězec Albert zvýšil tržby a vymanil se ze ztrát

Tržby obchodního řetězce Albert v Česku loni stouply na 49,6 miliardy Kč. Společnost dosáhla zisku 3,8 milionu Kč. V předchozím finančním roce, který trval 24 měsíců, byly tržby řetězce 102,6 miliardy Kč a hospodaření skončilo ztrátou 1,24 miliardy Kč.

(pel)