Česko se stane novým pásmem Gazy, varoval v Praze nizozemský politik Gert Wilders. Za 30 prý bude ČR na severu a na jihu obklopena zeměmi, kde bude 20 procent obyvatel vyznávat muslimskou víru.

Protiimigrační strany sdružení ve frakci Evropa národů a svobody (ENF) se na konferenci v Praze vyslovili pro zrušení EU a vytvoření Evropy suverénních národů. Nizozemský politik Geert Wilders vyzval k obraně proti masové migraci i za cenu budování pohraničních zdí. 

Wilders řekl, že doufá, že Česko bude nadále zavírat dveře masové migraci. Je jí třeba zabránit, i kdybychom měli vybudovat nějakou zeď, naznačil.

Česko by také podle něho mělo setrvat v odporu k unijním uprchlickým kvótám, i když kvůli tomu čelí žalobě EU.

„Doufejme, že ČR nadále bude masové migraci zavírat dveře,“ uvedl Wilders.

Konference se uskutečnila na pozvání hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Do Prahy vedle Wilderse přijela mimo jiné i kandidátka na prezidentku Francie Marine Le Penová.

Okamura: „Ohrožuje nás muslimská kolonizace Evropy.“ 

„Moje strana a strana Tomia sdílíme stejné myšlenky. Nechceme, abychom měli islamizaci a jsme rádi, že tu máme stranu jako SPD, blahopřeji Tomiovi,“ prohlásil předseda nizozemské Strany pro svobodu Wilders.

Nizozemsko by podle něho mělo stát mimo EU, pro lepší bezpečnost, svrchovanost a nezávislost.

„Chceme spolupracovat, ale mezi suverénními státy,“ uvedl.

Varoval před tím, že přísun migrantů zvýší podíl muslimského obyvatelstva v některých evropských státech až na 20 či 30 procent.

„Za 30 či 50 let bude Česká republika na severu a na jihu obklopena zeměmi, kde bude 20 procent obyvatel vyznávat muslimskou víru. To je, jako by se ČR stala pásmem Gazy,“ tvrdí Wilders.

Vyzval proto k uzavření hranice, aby do Evropy nemohl vstupovat kdokoli.

Představitelé ENF svorně odmítali obviňování z xenofobie.

EU proti smyslu dějin

Podle Marine Le Penové kráčí EU proti smyslu dějin. Je to prý „katastrofální organizace“, která organizuje zaplavování Evropy migrací, je negací kultur ochuzováním rozmanitosti, zdůraznila Le Penová.

Nová struktura Evropy by podle Le Penové měla být založena na spolupráci svrchovaných států.

„Jsme patrioti, obhajujeme svrchovanost,“ prohlásila.

„Jsme přesvědčenými Evropany, Evropa ale nemá být odnárodněný stát řízený byrokraty z Bruselu,“ uvedl na konferenci předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a místopředseda české Sněmovny Tomio Okamura.

Evropu podle něj ohrožuje degradace tradičních hodnot, potlačování vlastenectví. „Ohrožuje nás muslimská kolonizace Evropy,“ prohlásil Okamura. (sfr)