Poslanci chtějí v rámci druhého čtení státního rozpočtu přesunout 100 miliard korun.

Státní rozpočet na rok 2018 čelí zásadní změně. Poslanci ve druhé čtení navrhli přesuny prostředků za téměř 100 miliard korun. Samotná ODS navrhla odebrat celkem 28,2 miliardy korun a přesunout je na obsluhu státního dluhu. Ministryně financí Alena Schillerová s tím zásadně nesouhlasí. 

Poslanci ve druhém čtení návrhu státního rozpočtu navrhli přesun prostředků mezi kapitolami celkem za téměř 100 miliard korun. Přidávat chtějí například na sociální služby, školy, platy učitelů nebo na opravy silnic.

S návrhem na největší přesun přišla ODS, která chce z výdajů devíti různých kapitol odebrat celkem 28,2 miliardy korun a přesunout je na obsluhu státního dluhu. Řada poslanců chce naopak právě z obsluhy státního dluhu brát peníze na své návrhy.

Ministryně financí Alena Schillerová s těmito pozměňovacími návrhy, které znamenají snížení výdajů na obsluhu státního dluhu, vyjádřila zásadní nesouhlas.

Odebrat neziskovkám

Jakub Janda z ODS navrhl přidat 7 milionů korun na sport z peněz určených neziskovým organizacím působícím na podporu rovného postavení žen a mužů.

Odpůrkyně tohoto návrhu poukazovaly hlavně na to, že sedm milionů na podporu sportu bude znamenat vzhledem k již vyčleněným penězům jen malé přilepšení. Naopak Václav Klaus (ODS) prohlásil, že jde o peníze pro nestátní neziskové organizace zabývající se rovnými příležitostmi žen a mužů, „čili víceméně agresivního feminismu“.

Věra Kovářová (STAN) navrhla přidat na platy učitelů až 15,6 miliardy korun. Poslanec Jan Volný (ANO) navrhl přidat 1,5 miliardy korun na sociální služby. Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) to označil za nedostatečné a navrhl přidat tři nebo 3,5 miliardy korun.

Poslankyně Jana Černochová (ODS) navrhla zvýšení armádního rozpočtu o víc než čtyři miliardy korun.

Naopak, Mikuláš Ferjenčík (Piráti) navrhl snížit asi o milion korun výdaje prezidentské kanceláře. Peníze chce přesunout na protidrogovou politiku, a jak upřesnil, měly by jít na boj s alkoholismem.

O přesunech peněz i o celém rozpočtu rozhodnou poslanci ve třetím čtení příští úterý.Rozpočet počítá s celkovými výdaji 1364,5 miliardy korun a schodkem 50 miliard korun. Tyto parametry už poslanci měnit nemohou. (sfr)