Město v Dolním Sasku odmítá uprchlíky a zakázalo jim vstup. Podle nové vyhlášky se zde migranti už nebudou moci usadit.

Německé město Salzgitter v Dolním Sasku zakázalo vstup migrantům. Podle nové vyhlášky vydané tamním ministerstvem se ve městě už uprchlíci nebudou smět usadit. Vláda Dolního Saska uvedla, že v Salzgitteru došlo k omezení na kvůli „mimořádně vysokému přistěhovalectví“ a „kvůli integraci“. O podobném omezení uvažují i další města ve spolkové zemi, která čelí početné vlně přistěhovalectví.

„Jedná se o výjimečné opatření zaměřené na předcházení sociálnímu a ekonomickému vyloučení přistěhovalců z řad azylantů,“ uvedlo vedení města.

Příliš velká skupina uprchlíků totiž podle úřadů znemožňuje integraci.

Úředníci pro migraci v Dolním Sasku budou muset informovat migranty o jejich omezeních. Přestěhovat se do města budou moci pouze na základě zvláštního povolení. Místní ministerstvo uvedlo, že zákon vytvořil právní základ nového řádu. Nebudou nicméně bránit sloučení rodin.

I to však bude podléhat určitým pravidlům. Pokud bude mít uprchlík ve městě již rodinu (manžela, manželku nebo děti), pak se sám může přihlásit k trvalému pobytu. Širší rodinní příslušníci už ale takové štěstí nemají. O podobném omezení navíc uvažují i další města ve spolkové zemi, která čelí početné vlně přistěhovalectví.

Dolní Sasko v roce 2016 vyčlenilo 10 milionů eur na integrační fond pro obce. Dalších 10 milionů eur je plánováno vydat i pro rok 2018. Peníze mají být použity na místní projekty pro integraci, včetně jazykových a rekvalifikačních kurzů.

(pel)