Severokorejské balistické rakety útočí na americkou vojenskou základnu na ostrově Guam. Zatím však pouze na propagandistickém videu, který zveřejnila KLDR. Raketa v něm zasáhla pouze mapu ostrova Guam. Video dokazuje, že severokorejský totalitní režim Kim Čong-una se myšlenky útoku či hrozeb vůči americkým cílům nehodlá vzdát.

Video s fiktivním útokem na ostrov Guam bylo zveřejněno těsně před zahájením každoročního vojenského cvičení USA a Jižní Koreje.

Čtyřminutové video ukazuje testovací odpálení balistické rakety Hwasong-12, na které navazují záběry raketových útoků směrem k digitální mapě Guamu.

„Američané by měli žít s očima a ušima dokořán,“ hrozí Američanům severokorejská propaganda na videu. To mimo jiné ukazuje i členy amerického vládního kabinetu a vyzývá politiky USA, aby „vážně přemýšleli o zřejmém výsledku“.

Na konci pak videoklip prezentuje prezidenta Donalda Trumpa, jak se dívá na pole plné bílých křížů.

„Osud hříšných Spojených států tady končí,“ tvrdí se ve videu.

Video bylo zveřejněno dva dny před začátkem cvičení USA a Jižní Koreje, kterého se účastní 17.500 amerických a 50 tisíc jihokorejských vojáků. Společné manévry jsou počítačově simulované obranné cvičení, které je pořádáno každé léto.

Toto cvičení vždy vyvolává rozhořčení KLDR, která akci chápe jako válečnou provokaci.

Režimní média v KLDR média minulý týden informovala, že Kim Čong-un už dostal plány útoku na Guam. Ale o jeho zahájení prý rozhodne až podle toho, jak se zachovají USA.

Za toto rozhodnutí Kima pochválil i prezident Donald Trump, který to označil za „velmi moudré a logické rozhodnutí“.

„Jiná možnost by byla katastrofální a nepřijatelná,“ zdůraznil Trump. (sfr)