Ministr zahraničí a lídr ČSSD Lubomír Zaorálek si na ministrovi financí Pilném (ANO) vymohl dodatečných 475 milionů korun pro svůj resort na příští rok. Za tyto stamiliony chce současný šéf diplomacie v roce 2018 mimo jiné pořádat státní oslavy 100. výročí vzniku Československa a 50. výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Ministerstvo dostane v návrhu rozpočtu na rok 2018 dalších 475 milionů korun. Část je určena také na údajnou obranu proti kybernetických hrozbám.

Zaorálek si dodatečné navýšení rozpočtu na příští rok vymohl na jednání s ministrem financí Ivan Pilným. Lídr ČSSD chtěl přitom získat celkem zhruba 616 milionů navíc.

„Dohodli jsme zatím tak 475 milionů, což je pro mě slušný výsledek,“ doplnil Zaorálek.

V původním návrhu rozpočtu, který připravil již Andrej Babiš, bylo pro „Zamini“ určeno 7,8 miliardy korun. Zaorálek požaduje celkem 8,6 miliardy korun.

Resort prý potřebuje zaplatit odborníky a zlepšit technologické vybavení.

„Ti, kteří se chtějí do našich systémů nabourat, jsou vybavení špičkově. A my musíme být schopni jim čelit,“ podotkl ministr. Resort sídlící v Černínském paláci se stal cílem hackerského útoku na začátku letošního roku.

Zaorálek od Pilného žádal také peníze na uspořádání oslav ke 100. výročí založení Československa a 50. výročí od vpádu vojsk Varšavské smlouvy.

Další prostředky požadoval na zajištění konzulárních služeb pro české občany v souvislosti s olympijskými hrami v jihokorejském Soulu.

Na druhou stranu však bude ministerstvu scházet na opravy a údržbu ambasád a dalších budov, které má Česká republika v zahraničí. (sfr)