Donald Trump navrhuje rozprodat polovinu ropných rezerv Spojených států.

Americký prezident Donald Trump chce zachránit ekonomiku Spojených států a plánuje rozprodat polovinu státních ropných rezerv. Trump počítá také s rozšířením těžby na Aljašce a v doposud chráněných přírodních rezervacích. Získané peníze mají jít na snižování amerického státního dluhu, který činí astronomických 20 bilionů dolarů.

USA drží ve státních strategických rezervách 687,7 miliónu barelů ropy. V příštích deseti letech má stát získat z prodeje této ropy 16,6 miliardy dolarů, které půjdou na snižování státního dluhu.

Prvních půl miliardy dolarů z prodeje mají Spojené státy získat podle Trumpova návrhu rozpočtu na rok 2018.

Návrh také počítá s rozšířením těžby ropy na Aljašce i do oblasti přírodních rezervací a prodejem elektrických vedení na západě země soukromníkům. Tato rozpočtová opatření ale zřejmě budou čelit odporu Kongresu. Musel by se také změnit zákonný limit, podle kterého nesmějí ropné rezervy klesnou pod 450 miliónů barelů. Po prodeji poloviny zásob by to bylo jen 344 miliónů barelů.

Strategické zásoby ropy Spojených států amerických jsou největší na světě. Jejich snížení na polovinu v příštích deseti letech by přesto nemělo mít výrazný vliv na trh s ropou.

(pel)