Téměř 90 procent obyvatel v Česku už zaznamenalo dopady rostoucí inflace, která v dubnu vystoupala na meziroční hodnotu 14,2 procenta. Nejvíce si lidé všímají růstu cen běžného zboží a ztráty hodnoty svých úspor. Dvě třetiny dotázaných proto plánují využít investice a další produkty, aby své finance před inflací ochránili.

Vyplynulo to z průzkumu společnosti ČSOB Asset management.

Nejčastěji Češi investují právě proto, že se obávají ztráty hodnoty svých úspor.

Mezi největší překážky, které naopak lidem v investicích brání, je nedostatek peněz, a to i kvůli rychle rostoucí inflaci.

Podle expertů ČSOB Asset management přitom investice dávají smysl již od drobných částek.

Růst inflace je impulzem k většímu využití investic

Růst inflace dosud osobně nepocítilo pouze 11 procent lidí, necelá polovina Čechů ji zaznamenala především na růstu cen zboží.

Skoro 28 procent dotázaných kvůli inflaci pociťuje zejména obavy o svoje úspory.

Čtvrtina lidí už se proto snaží svoje peníze chránit volbou investičních a dalších produktů a 44 procent respondentů zvažuje způsoby, jak na inflaci reagovat. Třetina Čechů však svoje nakládání s penězi měnit neplánuje.

Zdroj: ČSOB

„Je určitě dobře, že část lidí už pochopila vážnost situace a snaží se svoje finance chránit. Tři čtvrtiny lidí však zatím žádné kroky neučinily a komu leží úspory ladem v hotovosti nebo na běžných účtech, ten z jejich hodnoty ztratí za rok přes 14 procent. Naproti tomu při využití investičních fondů a dalších investičních produktů se můžeme proti inflaci velice účinně bránit,“ uvedl Martin Vašek, výkonný ředitel ČSOB zodpovědný za oblast investic.

K investicím není zapotřebí investiční vzdělání

Některý ze způsobů investování v tuto chvíli využívá zhruba polovina Čechů, z toho 44 procent právě kvůli zachování hodnoty svých úspor.

Čtvrtina lidí si investicemi střádá peníze na důchod a necelá pětina si tak chce našetřit na velkou investici, například koupi nemovitosti.

Nejčastěji naopak Čechy od investic odrazuje to, že se nevyznají na finančních trzích.

„K tomu, aby člověk zachoval hodnotu svých peněz pomocí investic, rozhodně není zapotřebí být odborníkem na finance nebo ekonomiku. Od toho jsou zde správci fondů a investiční poradci. Kdo si není jistý, měl by se obrátit na některou ze zavedených investičních společností. V ČSOB jsme například připravili řešení ČSOB NaMíru, který se přizpůsobí přesně potřebám a přáním každého zákazníka,“ vysvětlil Vašek.

Zdroj: ČSOB

Více než třetina dotázaných se investicím vyhýbá také kvůli strachu, že o svoje peníze přijdou.

Při rozložení peněz do více investičních produktů a využití velkých a zavedených investičních společností je však možné takové riziko minimalizovat.

Skoro 43 procent lidí si pak myslí, že pro investování nemají dostatek peněz. Proto by také Čechy k investování nejvíce přesvědčilo, kdyby mohli investovat i malé částky. Uvádí to třetina dotázaných.

Právě to už přitom umožňuje například služba ČSOB Drobné. Ta zaokrouhluje každou platbu platební kartou na celé dvacetikoruny a zbytek odesílá do fondu ČSOB Bohatství, největšího investičního fondu v ČR.

„Každá koruna, která vám zůstává v peněžence, ztrácí kvůli inflaci každým dnem hodnotu. Kdo proto s investicemi ještě nezačal, ten může využít právě ČSOB Drobné a uvidí, jak mu i malé investice postupně přináší výnos. Vzhledem k tomu, že růst inflace se jen tak nezastaví, je stále správný čas s investicemi začít,“ uzavřel Vašek.

Průzkum byl v únoru 2022 realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na vzorku 1 050 respondentů. (pel)