Vlastní bydlení je pro řadu lidí v Česku nedostupné. Podle aktuálního průzkumu Modré pyramidy 47 procent těch, kteří plánují pořídit nemovitost, tak zatím neučinilo kvůli vysoké ceně, 33 procent nemělo dostatek vlastních prostředků pro žádost o hypotéku. Řešením pro ně nyní může být družstevní byt, na který zájemcům stačí obvykle jen 20 až 30 procent hodnoty nemovitosti. Modrá pyramida na něj nově půjčuje až 2,5 milionu korun.

Ceny nemovitostí v České republice již několik let raketově rostou – jen za posledních šest let vystoupaly téměř na dvojnásobek a metr čtvereční stojí přes 80 tisíc korun.

„Češi by si vlastní bydlení chtěli pořídit, bariérou ale často bývají vysoké ceny nemovitostí. A pokud už by si ho mohli dovolit, nemají často našetřeno na to, aby mohli požádat o hypotéku,“ vysvětlil Martin Sikora, manažer produktů Modré pyramidy.

Data z aktuálního průzkumu Modré pyramidy jeho slova potvrzují: u těch, kteří si plánují pořídit nemovitost, koupi dosud ve 47 procentech bránila jejich cena, 33 procent nemělo dostatek peněz pro žádost o hypotéku a 7 procent sice o hypotéku zažádalo, ale nedostalo ji.

Cestou k vlastními bydlení je tak pro řadu Čechů družstevní vlastnictví. Jeho financování je totiž mnohem dostupnější. Zájemcům zpravidla stačí 20 až 30 procent ceny nemovitosti, zbytek může financovat družstvo bankovním úvěrem.

„Možnost financovat družstevní byt z vícero zdrojů není na trhu příliš dlouho. Čím dál častěji je to ale jediná možnost, jak si pořídit vlastní bydlení,“ uvedl Sikora.

I zde ale začínají zájemci narážet – přes stoupající cenou nemovitostí je pro ně stále obtížnější dosáhnout i na ty družstevní.

Podle aktuálních cen nemovitostí, kdy průměrný byt o 65 m2 stojí v průměru 5,2 milionu korun, potřebují i na družstevní byt 1,2 až 1,5 milionu korun. V Praze, kde se ceny za metr čtvereční pohybují již přes 100 tisíc korun, si musí připravit kolem 2 milionů korun.

„Situaci sledujeme a reagujeme na ni. Na konci roku jsme zvýšili částku, kterou lze využít na financování družstevní nemovitosti na 2,5 milionu korun. Vlastní bydlení se tak zpřístupňuje více lidem ve všech částech republiky, a to i do budoucna. Ceny domů a bytů totiž budou ještě nějakou dobu pravděpodobně ještě růst,“ upřesnil Sikora.

Úvěr je přitom možné využít i na refinancování dříve poskytnutého úvěru pro potřeby pořízení nemovitosti v družstevním vlastnictví.

„Předpokládáme velký zájem o tento účel i u rozestavěných nemovitostí. Trh se totiž potýká také s rostoucí cenou stavebního materiálu a hrozí, že by někteří nemuseli mít dostatek prostředků na jejich dostavbu,“ dodal Sikora.

Splácení tohoto financování si klient může rozložit až na 20 let. Novinku v nabídce financování bytových potřeb nabízí Modrá pyramida při zvýhodněné úrokové sazbě 4,89 procenta s fixací 5 let.

Průzkum na téma družstevního bydlení realizovala společnost Modrá pyramida pomocí nástroje Instant Research agentury Ipsos.

Sběr dat probíhal online v období 9. až 15. prosince 2021 na celkem 525 respondentech. Dotazováni byli respondenti ve věku 18 až 65, kteří plánují koupit nemovitost. (pel)