Od roku 2029 budou muset mít všechny nové domy stavěné v Evropské unii (EU) na střeše fotovoltaickou elektrárnu. Na nových veřejných a komerčních budovách mají být už od roku 2025. Návrh Evropské komise musí schválit členské státy EU včetně Česka a europarlament.

Informoval o tom server Novinky.cz.

Plán je součástí strategie REPowerEU, která má v příštích letech ukončit závislost Evropy na dovozu plynu a ropy z Ruska.

„Putinova válka způsobuje problémy na globálním energetickém trhu. Ukazuje, jak jsme závislí na dovážených fosilních palivech. A jak jsme zranitelní, když při jejich dovozu spoléháme na Rusko. Musíme naši závislost omezit co nejrychleji, jak bude možné,“ uvedla předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

EK chce do roku 2030 zvýšit podíl obnovitelné energie v EU na 45 procent. Aktuálně je nastaven cíl 40 procent. Evropský blok se tak snaží zbavit závislosti na ruských fosilních palivech v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Brusel chce do rychlejšího přechodu na obnovitelné zdroje investovat zhruba 300 miliard eur (7,4 bilionu ­korun).

Část peněz z uvedené částky chce Brusel členským zemím poskytnout v rámci mimořádného fondu obnovy, další část získat například navýšením prodeje emisních povolenek. Celkem 225 miliard by měly tvořit úvěry, zbytek přímé dotace.

Součástí strategie je třeba zdvojnásobení kapacity solárních elektráren v příštích třech letech spojené například s povinnou instalací solárních panelů na všechny nové veřejné, komerční a později i obytné budovy. Zdvojnásobit se má i počet využívaných tepelných čerpadel.

Balíček zahrnuje návrh na výraznější zvýšení energetické účinnosti. Zatímco dosud měla EU do roku 2030 snížit spotřebu energie díky větší účinnosti o 9 procent, Komise chce stanovit nový cíl na 13 procent.

Brusel rovněž počítá s tím, že část ruského plynu nahradí nákupy LNG ze Spojených států, Kataru a dalších zemí. Část spotřeby chce pokrýt také zvýšením produkce i dovozu ekologicky čistého vodíku. (pel)