Rusko uvedlo na trh vlastní verze amerických limonád Coca-Cola, Fanta a Sprite. Firma Očakovo začala vyrábět nápoje CoolCola, Fancy a Street s nápadně podobnými názvy a obaly.

Ruský výrobce nápojů představil novou řadu nealkoholických nápojů, která nahradí ikonické značky poté, co opustily ruský trh po invazi na Ukrajinu.

Místo Coca-Coly, Fanty a Sprite si Rusové budou moci vybrat z CoolColy, Fancy a Street.

Tyto tři globální značky limonády v ruských regálech z velké části chybí od té doby, co společnost Coca-Cola v březnu pozastavila činnost v Rusku. Zatímco produkty Coca-Cola lze stále najít v obchodech, ceny od pozastavení vyletěly zhruba o 200 procent.  

CoolCola má podle výrobce „ikonickou chuť coly“. Mezitím láhve značky Fancy s pomerančovou příchutí a citronovo-limetkové Street napodobují barevná schémata Fanta a Sprite.

Očakovo založená v Sovětském svazu v roce 1978 vyrábí převážně tradiční ruské nápoje, jako je kvas na bázi fermentovaného obilí a nízkoalkoholický medový nápoj medovukha.

Firma však není jedinou společností, která se snaží využít krok Coca-Coly zpět z ruského trhu. 

Už v dubnu uvedla nápojová společnost Slavda Group se sídlem ve Vladivostoku na Dálném východě nápoj s názvem Grink Cola.

V severoruském regionu Komi zase pivovar ve městě Syktyvkar začal vyrábět limonádu pod značkou Komi Cola.

Ani jedna z „alternativních“ limonád se však nesetkala s velkým nadšením zákazníků. Ti si stěžovali, že nápoje nejsou „dostatečně sladké a perlivé“. (pel)