Průmyslové Česko je při dodávkách plynu téměř ze 100 procent závislé na Rusku. V případě náhlého zastavení dodávek plynu by v podnikatelské činnosti byla „existenčně“ nebo „velmi vážně“ ohrožena čtvrtina tuzemských firem, ve výrobním sektoru dokonce až 40 procent firem.

Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

Podniky se necítí dostatečně informovány, téměř dvě třetiny společností vyzývají vládu, aby urychleně předložila transparentní plán prioritizace při dodávkách plynu.

Nejvíce plynu se spotřebuje v průmyslu (28,3 procenta), následují domácnosti (25 procent).

Existenčně by v případě výpadku dodávek plynu byly nejčastěji ohroženy velké firmy s 250 až jednotkami tisíc zaměstnanců.

Konkrétní následky zastavení dodávek plynu, kterých se firmy nejvíce obávají, jsou výpadek dodávek zboží a služeb (33 procent), omezení produkce (29 procent) a omezení poptávky (28 procent).

V rámci možností se podniky snaží udržet si akceschopnost. Krizový plán pro případ výpadku dodávek plynu připravuje nebo už připravilo na 31 procent z nich, mezi výrobními firmami je to 40procent. Čtvrtina firem se snaží připravit se na přechod na alternativní zdroje energie, např. elektřinu.

Toto řešení však nepřipadá v úvahu pro všechny podniky a regiony.

„Společnost Borgers využívá zemní plyn jako zdroj tepla pro významnou část výroby. Zastavení dodávek plynu by proto u nás vedlo k velkým problémům. Výrobní procesy lze sice převést na elektřinu, ale vyžadovalo by to vysoké investice a hodně času na realizaci.
Zastavení dodávek plynu by tak vedlo k výpadkům výroby, které by ohrozily samotnou existenci naší společnosti,“ uvedl Uwe Hengstermann, CEO dodavatele autodílů Borgers CS z Rokycan.

Firma je s více než 3 tisíci zaměstnanci a obratem téměř 6 miliard korun největším zaměstnavatelem na Plzeňsku a dodává díly např. do Škody Enyaq iV.

Pouze 11 procent podniků má dostatek informací o scénáři v případě zastavení dodávek plynu. Snahu o akceschopnost zrcadlí i požadavky firem na vládu.

Většina firem ji vyzývá, aby co nejdříve předložila jasný a transparentní plán prioritizace při dodávkách plynu (61 procent) a podpořila rychlý přechod firem na jiné zdroje energie (56 procent).

„Že Rusko ze dne na den utáhne kohoutky s plynem, není sci-fi, ale scénář, který se v Polsku a Bulharsku stal realitou. Vláda proto musí předložit jasný a transparentní plán prioritizace při dodávkách plynu, aby se nejistota firem ještě nezvětšovala,“ říká Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK.

Podle výroků českého ministerstva průmyslu a obchodu by scénář v současnosti prakticky neměl řešení, hrozí odpojení průmyslu, klíčového sektoru českého hospodářství.

Bleskový průzkum proběhl od 5. do 10. května 2022 a zúčastnilo se jej 65 členských firem ČNOPK.