Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro letošní i příští rok. (Ilustrační foto)

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro letošní i příští rok. V roce 2022 očekává růst HDP o 1,8 procenta, v předchozí únorové předpovědi počítala s růstem o 3,7 procenta.

V příštím roce se předpokládá zrychlení růstu na necelá 3 procenta.

Prognóza však nepředpokládá eskalaci vztahů s Ruskem a další zhoršení situace na energetickém trhu. Rizika prognózy jsou tak vzhledem k válečnému konfliktu mimořádná, obdobně jako v době pandemie

„Ruská agrese na Ukrajině otočila začátkem letošního roku směřování světové ekonomiky a zapříčinila, že po dvou pandemických letech bude ekonomika čelit neméně obtížné situaci i letos. Vysoké ceny energií, problémy v dodavatelských vztazích a citelný růst cen budou podvazovat ekonomický růst po celý letošní rok,“ uvedl Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

„Válka na Ukrajině a další pandemické restrikce v Číně zesilují problémy v dodavatelských řetězcích, a to bude negativně dopadat na tuzemské výrobce. K těmto potížím se přidávají vysoké ceny energií a plošný růst nákladů, který se zrcadlí ve stále zrychlující inflaci. Ta bude do konce letošního roku dvouciferná a v průměru nejvyšší za posledních 30 let,“ varovala ČBA.

Růst mezd by měl pokračovat v obdobném tempu jako v minulém roce, což nebude kompenzovat růst cen a reálné příjmy domácností tak citelně propadnou. V příštím roce by pak měly opět mírně růst.

„Aspekty spojené zejména s válkou na Ukrajině způsobují, že růst cen je stále vnímán jako největší makroekonomické riziko letošního roku. Česká populace musí přijmout fakt, že reálné mzdy letos klesnou, což bude mít dopad do životní úrovně,“ uvedl Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank.

Navzdory současné nejistotě zůstává trh práce nadále přehřátý a míra nezaměstnanosti nejnižší v zemích EU.

Průměrné mzdy by měly v letošním roce růst obdobně jako loni zhruba o 6 procent. Nebudou tak zdaleka kompenzovat rychlý růst cen a reálné mzdy proto poklesnou o více než 6 procent.

V příštím roce pak prognostický panel čeká návrat růstu reálných mezd, a to o 1,5 procenta.

Inflaci ČBA odhaduje na 12,5 procenta. Zrychlování inflace je letos taženo především cenami spojenými s bydlením, růstem cen potravin a také pohonných hmot.

V příštím roce čeká panel průměrnou inflaci ve výši 4,5 procenta, nejvyšší odhad pak hovoří o 7 procent.

Nad očekávání rychlejší růst cen se promítl v podstatně rychlejším růstu úrokových sazeb ze strany České národní banky. Ta v posledních několika čtvrtletích přistoupila k bezprecedentní rychlosti zvyšování sazeb a základní úrokovou sazba vystoupala na 5,75 procenta.

Podle poslední prognózy ČNB by mohly jít úrokové sazby dále nahoru, což podporují i dále sílící proinflační tlaky. Prognostický panel tak předpokládá koncem června další zvýšení úrokových sazeb.

Prozatím čeká koncem letošního roku základní sazbu ČNB na úrovni 6 procent a příští rok ve výši 4 procent. Směřování měnové politiky ČNB však může být od druhé poloviny roku ovlivněno také změnami v bankovní radě ČNB.

Navzdory citelnému růstu úrokových sazeb a větší atraktivitě koruny v očích zahraničních investorů prognostický panel ČBA nepředpokládá výraznější posílení koruny.

Koncem letošního roku by se měla koruna dle konsenzu pohybovat kolem úrovně 24,3 Kč za euro a v roce příštím u 24 Kč za euro s tím, že nejoptimističtější odhad čeká korunu v závěru příštího roku u hranice 23,3 Kč za euro. (pel)