Vojáci NATO se začali stahovat z Afghánistánu. Zahájení odchodu amerických vojáků z Afghánistánu potvrdil Bílý dům. NATO má nyní v Afghánistánu téměř 10 tisíc vojáků. Před 10 lety jich tam bylo přes sto tisíc. V rámci mise NATO působí v Afghánistánu také vojáci Armády ČR.

Severoatlantická aliance (NATO) již v polovině dubna oznámila, že se z Afghánistánu začne stahovat od 1. května, tedy od stejného data jako americké jednotky.

Podle mluvčího aliance již stahování jendotek z Afghánistánu začalo s tím, že se jedná o „spořádaný, koordinovaný a uvážený proces“.

Předpokládá, že stažení všech vojáků bude dokončeno za několik měsíců.

NATO oznámilo záměr stáhnout svoje vojáky v reakci na rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena ukončit přítomnost amerických vojsk v Afghánistánu do 11. září, tedy do 20. výročí teroristických útoků na New York a Washington.

USA se původně zavázaly v mírové smlouvě s povstaleckým hnutím Tálibán zcela opustit zemi do začátku května. Prezident Biden však tento termín domluvený za jeho předchůdce Donalda Trumpa o několik měsíců posunul.

Tálibán se proti tomu ohradil.

USA na Tálibán opakovaně naléhají, aby dodržel svou část dohody, podle níž nesmí území Afghánistánu sloužit jako základna pro jakékoliv útoky vůči USA či jejich spojencům.

V Afghánistánu bylo před začátkem ústupu zhruba 9500 zahraničních vojáků z 36 zemí, které jsou členy NATO nebo jejich spojenci.

Armáda ČR má v Afghánistánu asi 60 příslušníků.

Německo má v zemi asi 1300 vojáků, což je nejvíce po Spojených státech (2500 vojáků). Německo již dříve oznámilo, že chce svoje jednotky stáhnout do začátku července.

Právě Německo hodlá poskytovat finanční pomoc Afghánistánu. Ta se však má do budoucna odvíjet od dodržování demokratických standardů tamní vládou.

Od roku 2001 zahynulo v Afghánistánu téměř 3600 příslušníků zahraničních jednotek. Nejvíce v zemi zahynulo amerických vojáků a to 2452. (sfr)