Babišova vláda chce v Česku stav nouze až do 22. ledna. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Babišova vláda bude ve sněmovně požadovat prodloužení nouzového stavu kvůli pandemie koronaviru až do 22. ledna 2021. Pokud bude kvůli covidu-19 platit nouzový stav i o Vánocích, vláda povolí občanům na Štědrý den dopolední nákupy a účast na půlnoční mši. Nouzový stav platí v Česku od 5. října a trvá tak už 79 dní. 

Informoval o tom úřad vlády.

Nově diagnostikovaných pacientů s nemocí covid-19 v České republice v posledních dnech mírně přibývá. Od pátku 18. prosince kvůli tomu budou na celém území republiky platit přísnější opatření vyplývající ze 4. stupně protiepidemického systému (PES).

Znovu se tak zavřou restaurace, hotely, sportoviště nebo bazény. Obchody ani služby se tentokrát omezovat nebudou. Znovu také začne platit zákaz vycházení od 23:00 do 5:00.

Aby tato opatření mohla platit i po 23. prosinci, kdy končí aktuálně vyhlášené období nouzového stavu, požádá vláda Poslaneckou sněmovnu o jeho prodloužení, a to na dalších 30 dnů do 22. ledna 2021.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) uvedl, že pokud bude kvůli covidu-19 platit nouzový stav i o Vánocích, vláda povolí účast na půlnoční mši na Štědrý den, přestože by podle platných opatření platil zákaz vycházení z domu.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) by v takovém případě byl na Štědrý den povoleno nakupování dopoledne, ačkoliv původně měly být obchody o Vánocích zavřeny.

Naproti tomu silvestrovské oslavy by proběhly zcela bez úlev.

Opoziční poslanci se ale k prodlužování nouzového stavu staví dlouhodobě odmítavě.

Sněmovna schvalovala prodloužení už koncem října a poté 19. listopadu. Prošel tehdy návrh KSČM do 12. prosince, pro který hlasovali koaliční poslanci z řad hnutí ANO a ČSSD. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) přitom původně navrhoval, aby byl stav nouze prodloužen až do 20. prosince.

Stejně tak to bylo 9. prosince, kdy vláda požadovala prodloužení až do 11. ledna, ale nakonec prošel rovněž komunistický návrh do 23. prosince.

V Česku zemřelo od začátku epidemie více než 10 tisíc lidí s covidem-19. Počet potvrzených případů přesáhl 600 tisíc. Ve středu laboratoře odhalily 8 235 nově nakažených.

(Odkaz zkopírovaný z prohlížeče Msft Edge:)

Nový ministr zdravotnictví Blatný: nemocnice zatím nával pacientů s Covid zvládají – YouTube

(Odkaz zkopírovaný z prohlížeče M Firefox:)