Týdenní přehled byznysových zpráv. Souhrn nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (26. září–2. října 2020)


  • E-mailová služba Outlook od Microsoftu se po celém světě potýkala s výpadky

Výpadek služby Outlook se objevil v době, kdy stále více lidí pracuje kvůli pandemii covid-19 z domova. Nejvíce zasažení byli uživatelé v Indii, ale problémy byly zaznamenány i v ostatních částech světa včetně České republiky. Nepříjemnou situaci způsobila aktualizace nastavení software, po níž protokoly Exchange online a služby Outlook pro stolní počítače a mobilní zařízení nefungovaly, tak jak měly. Mluvčí společnosti Microsoft Česká republika a Slovensko uvedla, že technici problémy již vyřešili.

  • Koronavirová krize vyčistí přesycený trh, míní restauratér Filip Sajler

Kuchař a spolumajitel restaurační sítě Perfect Canteen Filip Sajler je toho názoru, že současná koronavirová pandemie bude mít i jeden pozitivní dopad – pročistí přesycený trh stravovacích zařízení. Zůstanou jen ti, kteří mají o obor opravdový zájem. Nové provozy podle Sajlera vznikaly velice rychle, což je těžko udržitelný trend. Do popředí přijde v nadcházejícím období důvěra a pocit bezpečí zákazníků. Restaurace, která bude chtít uspět, bude muset dodržovat vysoký hygienický standard s hlavní rolí bezdotykového vybavení.

  • Až miliardu USD dostanou mediální firmy od Google

Americká společnost Google už roky odráží požadavky vydavatelů zpravodajství po celém světě, aby za použití jejich obsahu platila. A nyní k tomu už konečně dojde. V příštích třech letech zaplatí Google miliardu dolarů (22,9 miliardy korun) mediálním firmám za to, že bude moci pracovat s jejich obsahem. Google spustí službu Google News Showcase, a to zprvu v Německu a v Brazílii. V Německu Google uzavřel partnerství například se zpravodajským serverem Der Spiegel či časopisy Stern a Die Zeit. V České republice zatím Google s žádným vydavatel nejedná.

  • Odklon od fosilních paliv vede firmu Shell ke zrušení 9 000 míst

Až 10 procent své celkové pracovní síly se chystá po celém světě zrušit britsko-nizozemská energetická společnost Royal Dutch Shell, což představuje na 9 000 pracovních míst. Souvisí to se změnou strategie v podnikání, na kterou má vliv také odklon od fosilních paliv. Pracovní místa hodlá firma zrušit do konce roku 2022, plán počítá s 1 500 odchody po dohodě. Šéf podniku Ben van Beurden uvedl, že podnik má v úmyslu se do roku 2050 stát energetickou společností s nulovými emisemi, což bude znamenat prodej jiných typů produktů.

  • Stavba první etapy Smíchov City zahájila developerská společnost Sekyra Group

Sekyra Group předpokládá, že Smíchov City se stane klíčovým impulzem pro rozvoj města. Jejím cílem je vybudovat nové centrum Prahy, jež by bylo moderní alternativou k historickému jádru hlavního města. Náklady na výstavbu nové čtvrti, jež byla zahájena v těchto dnech, jsou v první etapě ve výši 3,5 miliardy korun. Dokončení se předpokládá za 28 měsíců. Celá čtvrť by měla být hotová za 12 let. Ambicí projektu je, aby kilometrová pěší zóna vytvořila kulturu korza, pěšího bulváru jako komunikační osy a místa pro setkávání a občanské aktivity.

  • Kůrovcová kalamita se negativně podepsala na hospodaření firmy Lesy ČR

Kvůli kůrovci a nízkým cenám dřeva je státní podnik Lesy České republiky v prvním pololetí ve ztrátě 480 milionů korun. Kůrovcová kalamita, která je nejhorší v historii českého lesnictví, se tak negativně podepisuje na hospodaření již třetím rokem. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v České republice. Firma počítá s tím, že by letos mohla mít ztrátu až 1,9 miliardy korun. Plánuje těžbu 14,46 milionu metrů krychlových dřeva, což je o 4 procenta více než v loňském roce. Letos na jaře podnik vysadil 41,4 milionu kusů stromků na 6 400 hektarech. Plán je přitom výsadba 72,3 milionu sazenic na 12 000 hektarech.

  • Staropramen od prosince zdražuje balené pivo až o 4 procenta

Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout milovníci piva značky Staropramen. Dvojka na pivovarském trhu, Pivovary Staropramen, se rozhodla zvýšit cenu u balených piv o 3 až 4 procenta. Na vině je především cena obalů. Konkurence již zvýšení cen ohlásila. Prodeje Pivovarů Staropramen loni vzrostly o 3,4 procenta na 3,2 miliony hektolitrů. Jejich největším exportním trhem je Slovensko, kde prodeje oproti loňskému roku vzrostly o 9,4 procenta. Tržba v České republice meziročně stouply o 3,2 % a na Slovensku o 14,1 %. Letos ale kvůli koronavirové pandemii firma očekává pokles.

  • Facebook se rozhodl propojit Messenger s Instagramem

Americká společnost Facebook propojuje svou komunikační službu Facebook Messenger s aplikací pro sdílení fotografií Instagram. Výhodou tohoto kroku bude, že uživatelé těchto dvou aplikací si budou moci posílat vzájemně zprávy, přestože budou mít instalovanou pouze jednu z těchto služeb. Prozatím se toto propojení bude týkat jen některých trhů, v příštích měsících by se ale mělo rozšířit do celého světa. Podle Marka Zuckerberga, šéfa společnosti Facebook, je konečným cílem propojení služeb WhatsApp, Facebook Messenger a Instagram.

  • Česká pošta o 1. října mění otevírací dobu svých poboček

Po zkušenostech z jarní koronavirové krize zavádí Česká pošta úpravu otevírací doby svých poboček. Tato změna se dotkne 1 253 poboček z celkového počtu 3 200 a projeví se zejména na menších poštách ve městech. Pošty budou mít dva dny v týdnu otevřeno od 10 do 18 hodin a tři dny od 8 do 16 hodin. Do současné doby byla otevírací doba nejednotná a každá pobočka měla svou provozní dobu. Důsledkem změn by měla být lepší obsazenost přepážek a lepší zastupitelnost v nenadálých situacích. Změna otevírací doby se nedotkne jednopřepážkových poboček na vesnicích a pošt s nepřetržitým provozem.

  • Holba Premium od PMS Přerov je českým ležákem roku

V hlavní kategorii 20. ročníku degustační soutěže České pivo získala první místo Holba Premium. Další pozice v kategorii ležáků obsadily Staropramen ležák a Zubr Gradus. Pivovarnická skupina PMS Přerov (Zubr, Litovel, Holba) v letošním roce zvítězila ve všech kategoriích vyjma nealkoholických piv. Degustační soutěž každoročně vyhlašuje svaz, odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Ceny byly letos vyhlášeny v zahradách Senátu. Kvůli koronaviru byla soutěž jednokolová. Oceněná piva jsou pro konzumenty zárukou nejvyšší kvality.