Lidé v Česku se možná budou muset při návštěvě hospod registrovat, plánuje ministr Prymula. (Ilustrační foto)

Lidé v Česku budou nejspíš muset v hospodě povinně nahlašovat jméno. V opačném případě budou mít smůlu a piva ani jiného nápoje se nedočkají. Navrhl to ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO). Podle vlády má opatření pomoci vysledovat případné šíření koronaviru. 

„Plánujeme podobná opatření, která jste tady zmínil v tom slova smyslu, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která výrazně umožní potom trasování v případě právě zapojení chytré karantény,“ řekl ministr Prymula během interpelací ve sněmovně.

Registrace návštěvníků stravovacích zařízení mají podle ministra pomoci hygienikům při trasování nakažených kontaktů.

Pokud budou muset i české restaurace evidovat své hosty, dostanou QR kódy pro vstup do podniku.

Podobná pravidla platí při návštěvě hospod a restaurací v Anglii, kde musí hosté při objednávce uvádět celé své jméno.

V Německu zase zákazníci musí nechat v provozovně telefonický kontakt pro případ, že by se v podniku objevila nákaza.

V Česku byl kvůli současné epidemiologické situaci znovu vyhlášen nouzový stav, který začne platit na 30 dní v pondělí 5. října. K omezení otvírací doby od 22:00 do 6:00 se přidá mimo jiné limit lidí, kteří spolu mohou v restauraci sedět u stolu. Od pondělí to bude maximálně 6 lidí.

Myšlenku však později odmítl premiér Babiš. Registrace lidí v hospodách kvůli snazšímu odhalovaní výskytu nemoci covid-19 je podle něho nesmysl a nebude zavedena.

Babiš poznamenal, že Prymulův výrok byl vytržen z kontextu.

„Pan Prymula je nový. Dneska mluvil o nějakém formuláři v hospodách. To je nesmysl. Žádný formulář nebude,“ oznámil Babiš v ČT.

„To bylo zase vytrženo z kontextu v rámci interpelací. On mluvil o tom, že to je v Německu, že to je ve Velké Británii. Samozřejmě u nás to nebude, protože to nedává smysl,“ dodal.

I Prymula později popřel svá slova ve Sněmovně.

„Nikdo neřekl, že bude registrace v restauracích zavedena. Je to jen teoretické opatření, pravděpodobnost asi deset až 15 procent,“ napsal Prymula na sociálních sítích. (pel)