Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (26. září–2. října 2020)


  • Nezaměstnanost je na 3,8 procentech, lidí bez práce ubylo

Ke konci letošního září je v evidenci úřadů práce v České republice na 277 015 nezaměstnaných. Jedná se o nejvyšší zářijovou hodnotu od roku 2017. Přestože oproti srpnu klesl počet uchazečů o místo o 2 063, míra nezaměstnanosti stagnovala na 3,8 procenta. Téměř tři čtvrtiny volných pracovních míst jsou pro lidi se základním nebo nižším vzděláním. Největší zájem je o stavební dělníky, montéry, řidiče nákladních aut či kuchaře.

  • Ve 2. čtvrtletí 2020 klesla ekonomika ČR o 10,9 procenta

Český statistický úřad zveřejnil odhad poklesu ekonomicky České republiky. Ta meziročně klesla ve 2. čtvrtletí o 10,9 %, což je nejhorší výsledek od vzniku samostatného státu. Na výsledcích se negativně podepsala koronavirová pandemie a s ní související vládní opatření, zastavení výroby i uzavření některých provozoven. Nejistá situace vedla k poklesu spotřebních výdajů na obyvatele – meziročně o 6 % i k meziročnímu snížení průměrného měsíčního příjmu ze zaměstnání o 7,1 %.

  • Český export čeká pokles o 300 až 500 miliard korun

Koronavirová pandemie má vliv i na český export. Podle odhadů Asociace exportérů by letos mohl klesnout o 300 až 500 miliard korun z rekordních loňských 4,57 bilionu korun. Tím by se dostal zpět o čtyři až pět let do roku 2016. Kdyby se pandemii nedařilo zvládnout, uzavřely by se hranice nebo by se nákaza masivně rozšířila do výrobních podniků, mohl by být letošní propad vývozu až půl bilionu korun. Problémy hlásí zejména automobilový průmysl, kde se osobní automobily, díly a příslušenství propadly o 34 miliard korun.

  • České akcie za tři čtvrtletí ztratily podle indexu PX 23 %

České akcie jsou ve světě jedny z nejhorších. Shodli se na tom analytici. Pražská burza a její hlavní index PX ztratily na začátku roku 22,75 procenta. Je to dáno zejména tím, že téměř 44 procent indexu tvoří společnosti z finančního sektoru, a ten byl v covidem-19 nejvíce zasažen. Největší propad zaznamenaly akcie Erste Group (o 42,7 %), nejziskovější jsou naopak akcie společnosti Avast, jež posílily o 17,8 %.

  • Tuzemské obchodní řetězce sledují vyšší poptávku po vegetariánských potravinách

V České republice neustále roste zájem o vegetariánský a veganský sortiment jídla. Prodejci proto stále svoji nabídku rozšiřují. Žádaná jsou zejména rostlinná masa a alternativy k mléčným výrobkům. Podle ředitele komunikace obchodů Albert Jiřího Marečka k tomuto kroku vede zákazníky, převážně z řady mileniálů a generace Z, zájem o ekologii a s tím související nižší uhlíková stopa. Kromě komerčních značek prodává například Kaufland i vegetariánské produkty pod vlastní značkou. Alternativnímu stravování se věnují i restaurace rychlého občerstvení – KFC a McDonald´s.

  • Odborníci se shodli, že česká koruna obstála a je stabilní

Jako volně směnitelná měna česká koruna za posledních 25 let obstála a je považována za jednu z nejstabilnějších měn v regionu. Fungovala i jako nárazník proti nepříznivému ekonomickému vývoji na rozdíl od ostatních postkomunistických ekonomik, kde případné šoky spíše zesilovaly, než tlumily. Aktuálně se koruna obchoduje těsně nad 27 korunami za euro a kolem 23,10 korun za USD. „Jde o standardní důvěryhodnou měnu“, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

  • Sněmovna tento týden vyzvala vládu, aby pokračovaly státní podpory pro firmy

Názor sněmovny je jasný, státní podpory firem s karanténami zaměstnanců by měly pokračovat. Vláda by tak měla nadále krýt zaměstnavatelům náklady na náhrady mezd zaměstnanců v karanténě, a to z dotačního programu Antivirus. Pirátům se ale nepodařilo prosadit výzvu Sněmovny k obnově ošetřovného pro živnostníky a k motivování lidí k používání aplikace eRouška, jež uživatele upozorňuje na rizikový kontakt s nakaženým.

  • Letošní úroda hroznů na jižní Moravě je průměrná

Hlavní část vinobraní je v plném proudu, letošní sklizeň hroznů na jihu Moravy je ale spíš průměrná. Vlivem dešťů mají hrozny nižší cukernatost a více kyselin. Pro dobrý průběh vinobraní je důležité sušší počasí. Řada vinařství už připravuje vína pro letošní ročník Svatomartinského vína, další si však tento krok rozmýšlejí kvůli rušení akcí v souvislosti s koronavirovou pandemií. Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray doufá, že Svatomartinského vína bude letos dost.