Ve středu byla znovu zveřejněna chybná a neúplná statistika počtu nakažených koronavirem v Česku, web ministerstva zdravotnictví totiž bojoval s technickou závadou. (ilustrační foto)

V Česku byla zveřejněna další chybná statistika o počtu nakažených. Ve středu laboratoře odhalily 2 932 případů koronaviru. Původně přitom resort uváděl, že přibylo pouze 1 080 nově nemocných. Na vině byla podle ministerstva technická chyba se zpožděním, obvykle data na web dává kolem 01:00.

Nejde však o první případ. V červenci počet nakažených zázrakem během dne klesl o 1 775.

Nejvíce se tehdy skokově snížil počet v MS kraji, a to o 1 700 pacientů. V regionu přitom právě kvůli údajně zhoršené situaci hygienici v té době zpřísnili opatření.

Aktuálně je v Česku potvrzeno 36 619 aktivních případů.

Od počátku epidemie v březnu se dosud nakazilo 70 834 lidí.

Z nemoci se dosud vyléčilo 33 557 lidí, 658 zemřelo. V září zemřelo vůbec nejvíc lidí od počátku epidemie, a to 232. Dosavadní maximum 206 úmrtí bylo v dubnu.

Hospitalizovaných s covidem-19 bylo ke středečnímu podvečeru 976 lidí, tedy více než pětinásobek počtu ke konci srpna. Víc než pětinásobně se zvýšil také počet lidí ve vážném stavu.

Nejvýrazněji se v posledním týdnu nákaza šířila na Uherskohradišťsku, kde přibylo přes 256 případů nemoci v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Vláda kvůli zhoršené epidemiologické situaci ve středu schválila zavedení nouzového stavu, který bude znovu platit od pondělí 5. října na měsíc.

Spolu s ním budou zatím na 14 dní zavedena nová omezení, která ovlivní provoz škol, volnočasové aktivity, kulturní, sportovní a další hromadné akce, svatby i bohoslužby. (pel)