Dvěma osadníkům, kteří se usídlili na moři v plovoucím sídle v mezinárodních vodách mimo pravomoc jakékoliv vlády, hrozí trest smrti nebo doživotí. Podle thajských úřadů prý narušili suverenitu země. Mořské osídlení se nachází 12 námořních mil od thajského ostrova Phuket. 

První plovoucí sídlo mimo pravomoc jakékoliv vlády vybudovala společnost Ocean Builders.

Dva první osadníci, Američan Chad Elwartowski a Thajka Supraní Tchepdetová jsou členy této organizace. Obydlí upevněné na nosném sloupu si nechali postavit ve vzdálenosti 14 námořních mil od západního pobřeží ostrova Pchúket.

Ocean Builders jsou týmem technicky zaměřených podnikatelů, kteří podporují seasteading, tedy osídlování moře. Jak výslovně uvádějí, jejich cílem a posláním je budovat domy pro budoucí „osadníky“, kteří budou osídlovat moře.

Hnutí vychází z mezinárodního práva, podle kterého teritoriální vody končí za hranicí 12 námořních mil od pobřeží jednotlivých států.

Elwartowského kabina tedy podle skupiny nespadá pod thajskou jurisdikci. Thajské úřady však tvrdí, že struktura je v průmyslové zóně, takže ji lze považovat za narušení suverenity země.

Námořnictvo má za úkol odtáhnout stavbu ke břehu. Prozatím je ale obydlí stále na místě, protože vojsko ho nechce poškodit.

Pár chtěl na moři založit „trvalé osídlení, které by nespadalo pod svrchovanost žádné země“.

Thajsko na to má však opačný názor. Země se domnívá, že se jedná o „záměr nepodrobit se zákonům, který by mohl vést k vytvoření nového státu v thajských teritoriálních vodách“. To se podle thajských úřadů dá kvalifikovat jako ohrožení bezpečnosti a ekonomických zájmů.

Pár je nyní na útěku. Thajské úřady zrušily platnost víza Elwartowskému a obvinily ho stejně jako jeho přítelkyni z narušení svrchovanosti Thajska. (pel)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Svobodné bydlení na moři: Ocean Builders zprovoznila první plovoucí dům i se 2 obyvateli