Obavu ze svého finančního zajištění v důchodu má 76 procent Čechů. Dvě třetiny lidí si proto ukládají peníze na stáří, a to nejčastěji pomocí penzijního spoření. Vyplynulo to z průzkumu ČSOB Penzijní společnosti.

Penzijní spoření má sjednaných 50 procent Čechů, třetina lidí si na důchod šetří na spořícím či běžném účtu.

Zbylá třetina Čechů si na důchod nespoří vůbec. Polovina z nich s přípravami na penzi teprve plánuje začít, zbytek se namísto toho spoléhá na důchod od státu nebo finanční pomoc od rodiny.

Experti z ČSOB Penzijní společnosti však doporučují přípravy na důchod nepodceňovat a začít si spořit co nejdříve.

Průměrný důchod Čechům stačit nebude

Z toho, jak budou v důchodu vycházet s financemi, mají větší obavy ženy než muži.

Ženy také počítají s tím, že budou v důchodu potřebovat méně peněz. Že jim bude stačit do 20 tisíc korun měsíčně očekává 6 z 10 žen a méně než polovina mužů.

Celkem 61 procent lidí si myslí, že si v důchodu vystačí s 15 až 25 tisíci korun měsíčně.

Zdroj: ČSOB

„Průměrný důchod dosáhne v roce 2022 díky několika valorizacím 17 242 korun. To je ale pouze na nižší hranici toho, s čím Češi počítají, že si v důchodu vystačí. Přes 46 % lidí bude v důchodu potřebovat přes 20 000 korun měsíčně. Na tuto úroveň ale důchody v dohledné době nevystoupají, a to i kvůli současné finanční situaci ovlivněné inflací, růstem cen energií a konfliktem na Ukrajině,“ upozornil Václav Lokaj, obchodní ředitel ČSOB Penzijní společnosti.

Nejoblíbenější přípravou na stáří je penzijní spoření

Na důchod se aktivně připravuje 67 procent Čechů. Nejčastěji k tomu využívají penzijní spoření, které má sjednaná polovina dotázaných a dokonce 61 procent lidí nad 35 let.

Třetina dotázaných si peníze na stáří ukládá na běžném nebo spořicím účtu a 24 procent respondentů má životní pojištění.

„Penzijní spoření je vhodný způsob přípravy na důchod. Každý klient si může vybrat strategii, která odpovídá jeho preferencím – od konzervativních po dynamické. Na rozdíl od spořicích účtů navíc přináší výhodu v podobě státních příspěvků a případně i příspěvků od zaměstnavatele,“ radí Lokaj.

Příspěvky na penzijní spoření od zaměstnavatele dostává podle průzkumu jen třetina lidí, ačkoli jej dvě třetiny dotázaných považují za atraktivní zaměstnanecký benefit.

Zdroj: ČSOB

Průměrně si Češi spoří 779 korun měsíčně

Skoro 68 procent dotázaných si myslí, že na důchod je nejlepší začít spořit nejpozději ve 30 letech.

K tomu je vhodné právě penzijní spoření coby dlouhodobý spořící produkt.

Experti kromě toho doporučují využít finanční kalkulačku, kterou nedávno představila Česká správa sociálního zabezpečení.

S její pomocí si mohou lidé zjistit, jak vysoký bude přibližně jejich důchod a kolik si budou muset naspořit navíc. Zatím ji však vyzkoušela pouze čtvrtina Čechů.

Podle údajů ČSOB Penzijní společnosti si Češi v průměru posílají na penzijní spoření průměrně 779 korun měsíčně, u nově sjednaných smluv je průměr ještě o 150 korun vyšší.

Kdo by si tak začal spořit ve 30 letech, do důchodu šel v 65 a své prostředky investoval do ČSOB dynamického účastnického fondu, našetří si na penzi téměř 1,4 mil korun.

Z toho 71 400 korun bude představovat státní příspěvek a 976 217 korun očekávaný výnos. Celková naspořená částka se může navýšit ještě o případné příspěvky zaměstnavatele.

„Díky státním příspěvkům si na penzijním spoření našetří peníze na důchod i ti, kdo si nechtějí nebo nemohou odkládat měsíčně příliš velké částky. Je však zapotřebí začít se spořením co nejdříve, není proto vůbec na škodu, když rodiče založí penzijní spoření svým dětem. Je rozhodně lepší spořit drobné částky již od nižšího věku než před důchodem zjistit, že s úsporami nevystačíme,“ uzavřel Lokaj.

Průzkum byl v únoru 2022 realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na vzorku 1 027 respondentů. (pel)