Německo daruje České republice 15 tanků Leopard 2A4. Obě země zároveň zahájí jednání o nákupu dalších až 50 nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ různých modifikací. 

Informovalo o tom ministerstvo obrany.

„Německo je dlouhodobě naším klíčovým ekonomickým partnerem. V oblasti obrany to ale dlouho neplatilo a to chceme změnit, nejen v oblasti tankového vojska, ale v bilaterální spolupráci celkově. Věřím, že díky tomu bude naše armáda silnější a naše země bezpečnější,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Ještě letos by se měl uskutečnit dar, kterým německá strana oceňuje, jak intenzivně Česká republika od počátku ruské invaze podporuje Ukrajinu dary vojenského materiálu.

Základem bude 15 tanků Leopard 2 A4, z toho 14 bojových a jeden vyprošťovací. Součástí dodávky, kterou zajistí německý obranný průmysl, budou také náhradní díly a munice.

Aby k darování mohlo dojít, je potřeba uzavřít smlouvu, na které se již pracuje. Předpoklad je, že k podpisu bude možné přistoupit v průběhu léta.

Nejpozději do šesti měsíců od podpisu bude dodán první tank Leopard 2 A4 a ostatní budou následovat krátce poté.

Ministerstvo obrany navíc počítá s tím, že darované tanky budou v budoucnosti modernizovány na verzi 2 A7+.

V letošním roce také bude zahájen výcvik českých vojáků v Německu a následně bude probíhat intenzivnější kombinovaný výcvik českých a německých tankistů i na českém území.

Tento přístup zajistí rychlejší přechod na novou platformu a podpoří bilaterální spolupráci obou zemí.

Resort obrany současně začne vyjednávat o pořízení dalších tanků Leopard v nejmodernější verzi 2 A7+. Cílem je v následujících letech pořídit až 50 kusů v různých modifikacích.

„Tanky Leopard má ve výzbroji řada spojenců v rámci NATO i naši blízcí sousedé, třeba Maďarsko nebo Polsko. Toto přezbrojení přispěje také k vytvoření těžké brigády v souladu s našimi aliančními závazky,“ vysvětlila ministryně obrany.

Nákup nových tanků i modernizace bude prováděna ve spolupráci s německou vládou, jejíž armáda plánuje nákup a modernizaci vlastních tanků Leopard 2.

Tento přístup zajistí srovnatelné ceny a efektivní vynaložení prostředků. Zároveň se jedná o příležitost, jak zajistit maximální zapojení českého obranného průmyslu, a to nejenom do dodávek a modernizace pro českou armádu, ale i pro daleko rozsáhlejší dodávky pro armádu německou. (pel)