Fialova vláda zatím nemá tušení, kdy předloží novelu státního rozpočtu ČR pro letošní rok. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Fialova vláda zatím nemá tušení, kdy předloží novelu státního rozpočtu ČR pro letošní rok. Ministerstvo financí totiž dosud nerozhodlo, jestli novelu předloží ještě před prázdninami nebo až po vládních prázdninách v druhé půlce srpna. Jisté je však jedno – schodek překročí dříve naplánovaných 280 miliard korun. 

Podle šéfa resortu Zbyňka Stanjury (ODS) jsou na stole dvě varianty. Udělat harmonogram tak, aby se návrh stihl schválit zhruba do poloviny července. Druhou možností je, že se novela bude ve sněmovně projednávat po vládních prázdninách

Původní návrh státního rozpočtu na rok 2022 počítal se schodkem 280 miliard korun. Stanjura zatím výši nového letošního deficitu tají. Už nyní je ale jasné, že bude přesahovat 300 miliard korun.

Důvodem je jednak uprchlická krize a plánované vyšší výdaje na zbrojení, ale také zvýšení některých sociálních dávek, které kabinet kvůli rostoucí inflaci a vysokým cenám energií plánuje.

Miliardy poputují nejen na sociální dávky pro uprchlíky a na jejich ubytování, ale třeba i na jejich začlenění do českého školství. Jen nové neplánované výdaje spojené s uprchlickou krizí má vláda spočítané na víc než 50 miliard.

Ke konci dubna schodek státního rozpočtu stoupl na 100,1 miliardy korun z březnových 59,1 miliardy korun. (pel)

Schodek státního rozpočtu ČR v dubnu překročil 100 miliard korun

Deficit rozpočtu ČR zřejmě vzroste o desítky miliard korun, varovala Zamrazilová z NRR